Genel Bilgiler
Altıparmak Tabiat Parkı 2013 yılında ilan edilmiş olup 2111 hektar alana sahiptir. Alan Artvin’e 26 km, Yusufeli’ne 24 km uzaklıktadır. Alanın en önemli kaynak değeri buzul gölleri, dereler, tarihi kemer köprüsü ve sahip olduğu habitat formasyonudur.
Alandaki en büyük dere olan Tunca Deresi, Çoruh Nehri ve Tunca Deresini besleyen akarsular, buzul gölleridir.
Flora Bilgileri
Alanda bulunan bazı bitki türleri, Kayın (Fagus orientalis), Gürgen (Carpinus betulus), Göknar (Abies), Şimşir (Buxus sempervirens), Ceviz (Juglans nigra), Ihlamur (Tilia), Karayemiş (Prunus laurocerasus), Kızılağaç (Alnus glutinosa), Ladin (Picea orientalis), Yaban Kestanesi (Castanea sativa), Orman Gülü (Rhododendron)’dür.
Fauna Bilgileri
Alanda bulunan bazı hayvan türleri, Boz Ayı (Ursus arctos), Karaca (Capreolus capreolus), Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi (Rupicapra rupicapra), Domuz (Susscrofa), Gelincik (Mustela nivalis), Kurt (Canis lupus), Çakal (Canis aureus), Doğan (Falco sp.), Şahin (Buteo sp.), Yarasa(Chiroptera), Kartal ( Aquila), Yılan (Serpentes), Kertenkele (Lacertilia)’dir.
Kaynak Değerler
Alandaki en büyük dere olan Tunca Deresi, Çoruh Nehri ve Tunca Deresini besleyen akarsular, buzul gölleridir.
Alan içerisinde hakim tepelerden 3600 bakı mevcuttur. Alan bakir ve tabii eşsiz manzaraya sahiptir. Alan içerisinde çok sayıda göl, dere ve yaylalar bulunmaktadır. Ayrıca, alanda 2400 metre rakımdan sonra çok sayıda buzul gölleri vardır. Bu göller ya dağların üst yamaçlarında yan yana ve üst üste sıralar halindeki küçük çanakların sularla dolması ile oluşmuşlardır ya da buzulların koparıp sürüklemiş ve bir yerde yığmış bulundukları taş yığınlarının (morenlerin) gerisindeki çanaklarda suların birikmesi ile meydana gelmiştir.
Alan içerisinde bulunan Büyük Göl, ülkemizde ender ve keşfedilmeyi bekleyen doğal güzelliklerinden yüzen adaları da bünyesinde barındırmaktadır. Toprak parçalarının kopmasıyla oluşan üç yüzen adacığın kara ile ilişkisi bulunmamaktadır. Ortalama çapı 10 metrekare ile 40 metrekare arasında değişmektedir. Ayrıca yörede yer alan Mençuna ve Mulona şelalelerinin yanı sıra ülkemizin en yüksekte yer alan şelalelerinden biri olan Ciro Şelalesinin yüksek doğa turizmi potansiyeli bulunmaktadır.
Kültürel Değerler
Yeşildere Mezrasında bulunan tarihi kemer köprü gelen ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görmekte, yöre tarihi ve mimarisi hakkında fikir vermektedir. Alan Anadolu’nun diğer bölgelerinden coğrafi yapısıyla olduğu gibi kültürel yapısı ile de ayrılır. Bölgeye özgü geleneksel giyim, yöresel yemek ve mimarisi bulunmaktadır. Ayrıca bölgede tahta kaşık, yün çorap dokuması, yöre kültürünün yansıtıldığı halk oyunları ve müziği geleneksel olarak yapılan yayla festivallerinde icra edilmektedir. Bunun yanı sıra yöre halkı tarafından mezracılık ve yaylacılık amaçlı olarak yüzyıllardır kullanıla gelmiştir.
Rekreasyon İmkanları
Hazırlanmakta olan Gelişme Planı ile Günübirlik alan, yürüyüş yolları, tur güzergahları ve manzara seyir noktaları belirlenecektir. Yörede ülkemizin en yüksekte yer alan şelalelerinden biri olan Ciro Şelalesinin yüksek doğa turizmi potansiyeli bulunmaktadır.