Genel Bilgiler
1930’lu yıllarda verem hastalığının yaygınlığı ve kentte bulunan tüberkülozlu fakir hastaların çokluğu nedeni ile tedavi amaçlı olarak çadırlı kamp arazisi olarak kullanıma sokulan arazi, 1942 yılında Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı’nın oluru ile 99 yıllığına İzmir Veremle Savaş Derneği’ne tahsis edilmiştir. Arazideki inşaata 1947 yılında Orman Bakanlığı tarafından başlanmış, 1954 yılına kadar tamamlanmıştır. 2000 yılına kadar Dernek tarafından kullanılan arazi, 2002 yılında resmi yazışma ile Orman Bölge Müdürlüğü’ne karşılıksız olarak devredilmiştir.
17.10.2003 tarihinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nden (saha içerisinde yer alan binalarla birlikte) devir alınmış, Karagöl Mesire Yeri’ni de içerisine alacak şekilde 1720,50 hektarlık bir alanı kapsayan Yamanlar – Karagöl Mesire Yeri olarak tescilini yaptırmıştır. 07.06.2006 tarihinde ise sınır güncellemesi yapılarak yaklaşık 39,71 hektarlık alan A tipi mesire yeri olarak tescil edilmiş, 2009 yılında Genel Müdürlüğümüzce onaylanan güncelleme raporunda 39,71 ha olarak belirtilmiştir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 11.07.2011 tarih ve 903 sayılı Olur'ları ile statüsü değişip "Tabiat Parkı" ilan edilmiştir.
İzmir ili Karşıyaka ilçesi Yamanlar Dağı Mevkiindedir. İzmir ili Karşıyaka ilçesindedir. Karşıyaka İlçesine uzaklığı 17 km’dir. Bir adet otel binası ile bungalovlar bulunmaktadır. Sahadaki tesisler kullanılmayacak durumda olduğundan hizmet verilememektedir.
Flora Bilgileri
Tabiat Parkı içerisinde doğal yayılışını gerçekleştiren kızılçam, karaçam türüne az miktarda Q. İlex, Q.coccifera, sistus (Laden), yabani erik, Ahlat, menengiç alt tabakada karışıma katılmaktadır.
Fauna Bilgileri
Solucanlar, yumuşakçalar, salyangoz, eklem bacaklılar, akrepler, kırkayaklar, teşbih böcekleri, çiyanlar, çekirgeler, ağaçkakanlar, arılar, karıncalar, kurbağalar, kamlumbağalar, kertenkeleler, yılanlar, atmacalar, doğanlar, bülbül, karatavuk, ispinoz, sığırcık, kargalar, kirpi, köstebek, sincap, fare, tilki, sansar, gelincik, yaban domuzu.
Kaynak Değerler
Orman ekosistemi.
Kültürel Değerler
Tabiat Parkı sınırları içinde herhangi bir arkeolojik, tarihi, kültürel değere sahip varlık bulunmamaktadır.
Rekreasyon İmkanları
Mevcuttaki binalar kullanılmamaktadır.