Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

9 Canlı Ol - Doğru Kıyafet Seçimi

Doğa Sporu İçin Doğru Kıyafeti Nasıl Seçerim

9 Canlı Ol - Doğru Kıyafet Seçimi
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

 

Doğru Kıyafet Seçimi 

İçinde bulunduğumuz doğal koşullara uygun kıyafetleri nadiren tercih ederiz. Şehir hayatımızda yer alan ısıtma ve havalandırma sistemleri sayesinde havaya göre değil, modaya göre giyiniriz. Açık alan için ihtiyacımıza uygun kıyafetler satın alsak da tercihimiz yine pratiklikten çok modaya yönelik olur. Tasarım harikası donanımlara avuç dolusu para harcayabilirsiniz. Öte yandan, en moda renklerde olmasa da işinizi görecek en temel donanım malzemelerini satın almanız daha akıllıca olacaktır.

Kat Kat Giyim Prensibi

Arasında hava tutan birkaç kat ince giysiyi üstüste giyerek, kumaşların arasına sıkışan havadan faydalabilirsiniz. Bu giyim tarzı sizi, tek ve kalın bir kıyafet giymekten çok daha sıcak tutacaktır. Eğer vücudunuz çok ısınırsa, katlardan bazılarını çıkartarak veya önünüzü açarak vücut sıcaklığınızı ayarlayabilirsiniz. Bu prensip, hem sıcak hem de soğuk havalar için geçerlidir.

 

İlk kat; İlk kat teninize değdiği için pamuklu bir fanila veya vücuda yapışmayan ama çok bol da olmayan uzun kollu bir tshirt olmalıdır. Ayrıca ilk kat teri emebilecek nefes alan bir kumaştan yapılmış olmalıdır ve kumaş, nefes almaya devam etmesi için temiz tutulmalıdır.
İkinci kat; İkinci kat daha bol olmalı, ancak boyun ve bileklerdeki damarları koruyarak vücut ısınızı muhafaza etmelidir. Fermuarlı bir boğazlı kazak veya yakası yukarı kaldırılabilen, kolları düğmeli bir gömlek tercih edilebilir. Sıcak havalarda bu kat, en üst kat olacaktır. Üzerine bir rüzgarlık giyebilirsiniz.
İç çamaşır; Uzun paçalı iç giyime genellikle sadece sıfır derecenin altında ihtiyaç duyulur. Kutup bölgesinde kayak yapıyorsanız su geçirmeyen ve kasık bölgesini koruyan bir iç giyim tercih edilmelidir. Uzun paçalıların aksine kısa paçalılar, ıslandığında kolaylıkla kurur. Ancak bu sorunu su geçirmeyen uzun paçalılardan giyerek de çözebilirsiniz. Ilıman iklimlerde pamuklu çamaşır giyebilirsiniz.
Üçüncü kat; Üçüncü kat olarak yün kazak veya hafif bir ceket tercih edebilirsiniz. Eğer hareket halindeyseniz kutup bölgesinde olsanız dahi terlememeniz için bu katı çıkarmalısınız. Şayet hala sıcak geliyorsa, önünüzü açarak hava alabilirsiniz. Dinlenmek için mola verdiğinizde, teriniz vücudunuzun üzerinde kurumadan ve üşümeye başlamadan önce bu üçüncü katı giymelisiniz. Eğer yumuşak iklimli bir bölgedeyseniz üçüncü kat giysiniz, dış giysi olarak tercih edilebilir.
Dış Giysi; Dış giysiniz ceket veya seyahat ettiğiniz iklime bağlı olarak su geçirmeyen bir rüzgarlık olabilir. Kutup bölgelerinde sert rüzgarlara dayanıklı, içi polar, keçe, yün vb kaplı bir mont doğru tercih olacaktır. Ancak aşırı ısınmaya engelleyebilmek için, önü açılan hava alabileceğiniz bir ceket tercih etmelisiniz. Yağmurlu bölgelerde ceketinizin üzerine bir yağmurluk giymelisiniz.
Pantolon: Giyeceğiniz pantolon hareket özgürlüğünüzü kısıtlamamalıdır ve ıslandığında çabuk kuruyan bir malzemeden yapılmış olmalıdır. Pantolonunuzun üzerine, bacakları yağmurdan korumak için su geçirmeyen bir kat daha giymeyi tercih edebilirsiniz. Ancak bu kat yüzünden çok fazla ısınabilir ve terleyebilirsiniz. Çok soğuk iklimlerde asıl pantolonunuzun üzerine fermuarlı bir pantolon giyilebilir ve bileklerinizi korumak için kalın botlar tercih edebilirsiniz.

 

Kumaş Tercihleri

Doğada giyilen kıyafetler çeşitli kumaşlardan yapılmaktadır. Yünden pamukluya, su geçirmeyen ama nefes alabilen sentetik kumaşlara kadar birçok malzeme tercih edilebilir. İnsan yapımı malzemeler her zaman doğal kumaşlar kadar dayanıklı olmayabilir ancak doğal kumaşlarda da yıkandıktan sonra dahi vücut kokusu kalabilmektedir. Pamuk ve yün gibi doğal malzemeler sıcak ortamlarda yıkandıktan sonra çekebilir.

 

Kumaş Avantajları Dezavantajları
Yün Islandığında dahi yalıtım özelliği devam eder ve tamamen ıslanmadığı takdirde giyilmeye devam edilebilir. Ateşe maruz kalırsa alev almaz. Islandığında ağırlaşır ve kuruması çok uzun sürer. Teninize değerse kaşınmanıza sebep olabilir ve sıcak ortamda yıkandığında çekebilir.
Pamuk Dayanıklıdır, nemi emerek nefes alır. Dolayısıyla çamaşır veya ilk kat olarak tercih edilebilir. Islandığında ağırlaşır ve kurutulduğunda çekebilir. Kolaylıkla yırtılabilir. Rüzgara karşı korumaz ve alev alabilir.
Kürk veya tüylü kumaş Üçüncü kat olarak kullanılır. Vücudu sıcak ve kuru tutar. Hafif ve dayanıklıdır. Ayrıca nem emmez. Suni olanlar, rüzgardan korumaz. Kolaylıkla katlanmaz ve uzun süreli kullanımda tüy döker.
Nefes alabilen sentetik kumaşlar Sentetik kumaş, terin buharlaşmasını sağlar. Yağmurdan ve rüzgardan korur, dolayısıyla açık alanda tercih edilir. Bu kumaşın dikişlerinden su girebilir. Çok ıslak iklimlerde gözenekleri tıkanabilir ve soğuk havalarda terlemeye neden olabilir. Terin buharlaşması, sıcaklık kaybına sebep olabilir.

 

9 canlı ol makale serisinin diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
9 Canlı Ol - Doğru Kıyafet Seçimi
9 Canlı Ol - Ayakkabı Seçimi
9 Canlı Ol - Kişisel Kamp Eşyaları

Bu makale "Dokuz canlı Ol : Hayatta Kalma Rehberi"  kitabından aktarılacak bilgi dizisinin bir bölümüdür...

 

9 Canlı Ol - Doğru Kıyafet Seçimi
Tarih 2020-03-23 15:41:40

Doğru Kıyafet Seçimi
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 4 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 4 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 4 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 5 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 5 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 6 ay önce