Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

En İyi Doğa Yürüyüş Filmleri 2

En İyi Doğa Yürüyüş Filmleri

En İyi Doğa Yürüyüş Filmleri 2
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

Yürüyüş, kamp, tırmanma veya doğada uzun saatler geçirmeyi veya birkaç gün geçirmeyi içeren herhangi bir aktiviteden hoşlanan herkes, doğanın hem onarıcı olduğunu hem de bağımlılık yaptığını bilir. Ancak yinede tüm zamanını tarlalarda veya ormanlarda geçirmez.

Şehirlere veya evlere sıkışıp kaldığınızda, en azından doğayı ön plana çıkaran güzel bir film izleyerek o yaban hayatının cazibesini biraz olsa da elde edebilirsiniz.

Ana tema olarak dağcılık maceralarına sahip pekçok film olmasına rağmen, doğa yürüyüşü üzerine kurgulanmış film sayısı bir o kadar azdır. Bu nedenle önerilen bazı filmler azda olsa farklı temalara sahip olabilirler, ancak hepsinde yürüyüş ve vahşi doğa önemli özelliklerdir. Doğa yürüyüşü ile kurgulanmış iyi anlatılan bir hikaye size daha önce hiç düşünmediğiniz şeyleri denemek için ilham verebilir ve cesaretlendirebilir.

Bu listede doğa yürüyüşünü seven herkesin keyifle seyredeceği filmler öneriyorum. Bu filmler sizde herhangi bir duygu uyandırmazsa durumunuz gerçekten kötü demektir. Derhal o evden çıkmalısınız.

      Önerdiğim Filmlerin Listesi

Öneri listesi birinci bölüm

  • #1 The Way (Yol)
  • #2 Wild (Yaban)
  • #3 Tracks (Çöldeki İzler)
  • #4 127 Hours (127 saat)
  • #5 Into The Wild (Yabana)
  • #6 A Walk In The Woods (Hayatımın Yolculuğu)

Öneri listesi ikinci bölüm

  • #1 The Way back (Özgürlük Yolu)
  • #2 Pilgrim Song
  • #3 Only The Esential: Pacific Crest Trail (Belgesel)
  • #4 Appalachian Impressions (Belgesel)
  • #5 Blind Courage (Kör Cesareti) (Biyografi)
  • #6 Mile Mile And A half Mile (Belgesel)
  • #7 South Bounders

The Way Back (Özgürlük Yolu) 2010

    iMDB         7,3    
    Editör         7,0    

 |  Fragman      |  Wikipedia    

2011 ABD Akademi ödülleri En iyi makyaj adayı

The way back; II. dünya savaşında Sovyetler tarafından savaş esiri alınmış eski bir polonyalı subay Slawomir Rawicz'in anılarını anlattığı The Long walk (1956) kitabından uyarlanmıştır.

Film, Rawicz ve diğer mahkumların 1940 yılında Sovyet Rusya’ya bağlı Sibirya çalışma kampından özgürlükleri için nasıl kaçtıklarını, ardından Rusya, Moğolistan, Gobi-çölü ve Himalayalar boyunca Hindistan'a kadar 6000 km yürüyerek ulaşan bir grup esirin yaşadıkları macerayı ve dramı ustalıkla anlatan gerçek olaylara dayanan bir yol öyküsü.

Bu filmi neden izlemeli

4000 kilometrelik bu inanılmaz yolculuk boyunca - ekipmansız - insanoğlunun dayanıklılığı, hayatta kalma yeteneği ve tamamı insan bedeni ve ruhunu aşırı uçlara kadar test eden bir senaryo. Esirlerden bazıları maalesef testi geçmiyor. Rawicz'in iddialarından bazıları ise hala tartışmalı. Bazı bölümlerin abartıldığını iddia eden otoriteler hala var. Ancak bu şartların yarısı bile doğru olsa yaşanılanlar kahramanca bir hikaye olmaya devam ediyor. İnanılmaz manzara çekimleri ile gerçek olaylara dayanan bu destansı hikaye kalıcı bir izlenim bırakıyor.

İzleyicinin dikkatine

Film sektöründe, başrolünde Ben Affleck'in oynadığı ve 2020 tarihli bir "The Way Back" filmi daha mevcut. Bu film "The Way back 2010" yazınca direkt geliyor.

Pilgrim Song 2012

    iMDB         7,4    
    Editör         6,5    

 |  Fragman      |  Wikipedia    

2012 SXSW FF En iyi film adayı

Pilgrim Song; aslında Appalachian'ın muhteşem manzaraları eşliğinde bir iç dünya hesaplaşma dram filmi.

Tekdüze ilişkisinden ve dünyadaki mutsuz halinden kaçmak isteyen, yakın zamanda da işinden kovulmuş bir müzik öğretmeni, kız arkadaşını arkada bırakarak, kendini keşfetme umuduyla, iki aylığına Kentucky'nin Sheltowee Trace Trail'de yürüyüşe çıkar. Appalachia'nın muhteşem, yemyeşil tepeleri arasında çeşitli garip karakterlerle karşılaşır ve nihayetinde içinde eksik hissettiği şeyi yeniden keşfetmesine yardımcı olan kaba bir baba ve oğluna isteksiz de olsa arkadaşlık etmeye başlar.

Bu filmi neden izlemeli

ABD filmlerinde görmeye alışık olduğumuz bir kurgu bu filmde de var. İşler kötüye gittiğinde en eski insan dürtülerinden biri ortaya çıkar, adam şehirden kaçar ve ormanda yürüyüşe çıkar. Eğer hayat kafa karıştırıcı ve ezici ise, eğer sadece ve sadece sıkışmışsanız bir yürüyüş yapın, ruhunuzu temizleyecektir.

İzleyicinin dikkatine

Film aslında bir iç yolculuğu, kendini bulmayı, ruhu arındırmayı anlatan bir dram. Ne var ki doğa sporlarının dinamikliğinin yanından dahi geçmiyor. Çok hızlı sıkılabilirsiniz. Bence filmi seyredilebilir kılan tek şey Apalaşyan'ın cazibeli manzaraları. Doğa manzaraları olarak iMDb'nin 7,4 puanını hak ediyor gibi görünse de genelde 5-6 civarlarında kalıyor.

Pilgrim (hac) ismi de yolculuk, yürüyüş sonunda ruhun arınıp, kişinin kendisini bulmasından geliyor. Eğer pilgrim sizi çekmediyse yapacak birşey yok.

Only The Esential: Pacific Crest Trail (Belgesel) 2014

    iMDB         7,4    
    Editör         7,6    

 |  Film (40Dk.)    

2016 ABD Wild&Scenic FF En iyi uzun metraj film ödülü
2015 ABD Maine Outdoor FF En iyi uzun metraj film ödülü
2015 ABD Portland EcoFilm FF En iyi uzun metraj film ödülü

Bu belgesel, ABD'nin ikonik yürüyüş yolu Pacific Crest Trail'de Casey Gannon ve Colin Arisman tarafından çekilen görüntülerden oluşan yürüyüşün öyküsüdür.

2013 yazında Casey Gannon ve Colin Arisman Meksika sınırından başlayıp, Kanada sınırına kadar 5 ay süren 4275 km.lik bir yürüyüş yapıyorlar. Tamamen yürüyüşçüler tarafından çekilen yüzlerce saatlik görüntüler PCT'in vahşi doğasını inanılmaz muhteşem manzaralar eşliğinde sunuyor.

Bu filmi neden izlemeli

Hem ABD'nin hemde dünyanın en ikonik yürüyüş yollarından birisi olan Pacific Crest Trail, en doğal ve vahşi haliyle ve en önemlisi de muhteşem, hayran bırakan, bugünün diliyle TT olacak görüntüler eşliğinde görülebilir.

İzleyicinin dikkatine

Film, yapımcıları tarafından youtube'a yüklenmiş ve bedelsiz olarak izlenebilir. Belgeselin dili İngilizcedir.

Appalachian Impressions: Hiking The Appalachian Trail (Belgesel) 2004

    iMDB         7,1    
    Editör         0,0    

 |  Fragman      |  Wikipedia    

Bu belgesel, ABD'nin batı yakasında, Georgia ve maine eyaletleri arasında bulunan dünyanın en uzun yürüyüş yolu (3500Km.) Appalachian Trail yürüyüş yolunda 6 ay boyunca çekilen görüntülerin Flagger Film tarafından belgesel hale getirilmiş bir sunumudur.

Belgesel, batı ABD'de Georgia'dan Maine'e kadar yürüyüş hakkında destansı bir hikayeyi içeriyor. Görüntüler, dünyanın en uzun yürüyüş parkuru boyunca altı aylık, 2.173 millik (3500Km.) bir yolculuğa çıkarıyor. Yol boyunca, ihtiyaç duydukları her şeyi sırtlarında taşıyan bu yürüyüşçülerle tanışıyorsunuz. Onların hikayelerini duyuyor, dağdaki günlük yaşamın heyecanını ve zorluklarını izliyorsunuz. Program, on dört eyaletin tamamını, mevsimlerin, ayakkabıların, yiyeceklerin, barınakların, gönüllü parkur ekiplerinin izlenimlerini kapsıyor.

Bu filmi neden izlemeli

Bu belgeselde tarihi yolun gerçek özünü, ilginç karakterleri, güzel manzaraları ve küçük ABD kasabalarının ruhunu en doğal haliyle bulabilirsiniz. Ödüllü belgesel 2004'ten beri Amerika'daki PBS (Public Broadcasting Service, USA) istasyonlarında yayınlanmaya devam ediyor.

İzleyicinin dikkatine

Film DVD'si amazon üzerinden satın alınabiliyor.

Blind Courage (Kör Cesaret) 1990

    iMDB         0,0    
    Editör         0,0    

 |  Fragman      |  Wikipedia    

Bu belgesel, ABD'li kör ve eski alkolik Bill Irwin'in ABD'nin batı yakasında bulunan dünyanın en uzun yürüyüş yolu (3500Km.) Appalachian Trail'i rehber köpeğiyle tamamlayan ilk kör kişinin gerçek bir hikayesidir. Yürüyüşün (Blind Courage: Journey of Faith (1957)) kitabı da yayınlanmıştır.

Adında söylediği gibi, Kör Cesaret, Appalachian Trail'i deneyecek olan kör bir alkoliğin gerçek bir hikayesidir. Bill Irwin'in sahip olduğu tek arkadaş rehber köpeğidir. Bill, günde 4 paket sigara içip, dört evlilik yaşamış, tam bir alkolik hayatı sürmüştür. Uyandığı andan yatağa gittiği dakikaya kadar her an ağzında bir sigara ile dolaşan birini düşünün. İşte Bill o'dur.

Bill hayatının en büyük meydan okumasını başlatır. 1990'da Bill, sıfır insan yardımı ile Goergia'dan Maine'e kadar tüm Appalachian Parkurunu baştan sona sadece rehber köpeğinin yardımı ile geçer.

Bu filmi neden izlemeli

Bu belgesel, eski bir alkoliğin gerçek hikayesine ve görememesine rağmen 2100 millik AT yürüyüş macerasına dayanan bir macera biyografisidir. Bill Irwin, tanrıya olan inancını ve rehber köpeğinin içgüdülerini kullanır. Doğanın muhteşem manzaraları içinde körlüğünün etkileriyle başa çıkmayı öğrenen ve dersler çıkararak hayatına geri dönen bir mücadeleyi izleyebilirsiniz.

Mile Mile And A Half (Belgesel) 2013

    iMDB         7,3    
    Editör         0,0    

 |  Fragman      |  Wikipedia    

Bu belgesel, ABD'li beş sanatçının, Kaliforniya'daki John Murial Trail'de 340Km.lik parkurda 25 gün boyunca yaşadıklarını, birbirleri ile yaptıkları röportajları, doğa deneyimlerini içeren gerçek bir hikaye.

Ağır bir kar mevsiminin ardından beş arkadaş, içinde ABD'deki en yüksek zirvesinin de olduğu (Yosemite, Mt. Whitney, 4421mt) JMT'de yürürler. Amaçları yol boyunca karşılaştıkları muhteşem manzaraları ve sesleri kaydedip yürüyüşü 25 gün içinde tamamlamaktır. Grup yol aldıkça büyümeye devam eder. Zirveye ulaşmadan önce eski seyyah atasözü yine doğrulanır; Bu hedefle değil yolculukla ilgilidir. Mile Mile And A Half, bu yolculuğun uzun metraj belgeseli.

Yürüyüşçülerin asıl amacı yürüyüşten geri döndüklerinde 3-5 dakikalık kısa bir video oluşturmak iken, 30 saatten fazla çekimleri olduğunu görüyorlar. Kickstarter'da post prodüksiyon için ciddi para toplayıp gerçek bir film yapıyorlar.

Bu filmi neden izlemeli

Bu belgesel binlerce insanın daha önce yaptığı bir yürüyüşü yapan bir grup insanın hikayesi. Pekçok eleştirmen belgeselin merkezinde JMT değilde her biri sıradan insanlar olan yürüyüşçülerin olduğunu söylüyor. Ne varki çeki kalitesi ve doğa manzaraları oldukça kaliteli.

Southbounders 2005

    iMDB         6,4    
    Editör         0,0    

 |  Fragman      |  Wikipedia    

Southbounders, genç bir kadının, Atlantik sahili boyunca, Maine'den Georgia'ya kadar 3500Km. yürüyüş macerası boyunca bulduğu arkadaşlarını ve sorularını anlatıyor.

Bu film, Appalachian Trail'de güneye yürümeye karar veren Olivia'nın yürüyüşün hikayesi. İşlerin o kadar da iyi gitmediği bir tıp öğrencisi olan Olivia, yaşadığı hayatından uzaklaşarak, kişisel yolculuğuna çıkar. Hikaye, yolda üç kişi olan yürüyüş arkadaşlarının hikayelerini ve bir çeşit anlam ve amaç bulma çabalarını bir araya getiriyor. Doğa ile mücadele öykülerini ve deneyimlerini birbirleriyle paylaştıkça, yürüyüşün zor anlarında da birbirlerine yardımcı olurlar.

Bu filmi neden izlemeli

Yürüyüş macerasını Hollywood'un hayal ettiği bir pencereden izlemek için iyi bir film. 2005 tarihli bu küçük indie filminde birinci sınıf yıldızlar oynamamış olsa da makul bir bütçeyle zorlayıcı, eğlenceli ve ilgi çekici olmuş. Hikaye muhteşem Appalachian Trail eşliğinde bazı cevaplar bulmak için yürüyüşe çıkan bir kadının hikayesini anlatıyor. İzlemeye değer olabilir.

Doğa, doğa yürüyüşü ve dağcılık ile ilgili film önerileri serisinin diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
En İyi Doğa Yürüyüş Filmleri 1
En İyi Doğa Yürüyüş Filmleri 2

destekleyici kaynaklar
imdb, wikipedi
 

En İyi Doğa Yürüyüş Filmleri 2
Tarih 2020-04-30 17:40:24

en iyi doğa yürüyüş filmleridoğa yürüyüş filmlerithe way backözgürlük yolupacific crest trailonly the essntial PCTpilgrim songPCTappalachian trace trailapplachian impressionsblind couragemile mile and halfsouthboundersbill irwingsheltow
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 5 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 6 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 7 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 7 ay önce