Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

GPS Rotasını Yüklemeye Hazır Hale Getirme

Elle Çizilmiş Veya İndirilmiş Farklı Formatlardaki Rota Dosyasını GPS'e Yada Cep telefonuna Yüklemeye Hazır Hale Getirme

GPS Rotasını Yüklemeye Hazır Hale Getirme
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

Bu yazı dizisinde;

  • Bölüm-1 Doğada veya şehirde A noktasından B noktasına ulaşan bir rota oluşturma,
  • Bölüm-2 Bu rotayı GPS cihazına yüklenebilecek universal formata (GPX) dönüştürme,
  • Bölüm-3 Dosyayı GPS'e yükleme,
  • Bölüm-4 GPS ile iz kaydı sonrasında iz dosyasını bilgisayara indirme ve CBS ortamında görüntüleme adımları anlatılmaktadır.

GPS Rotasını Yüklemeye Hazır Hale Getirme

Amaç

Bu bölümde elle hazırlanmış bir rota dosyasının, internetten veya çeşitli açık kaynaklardan elde edilmiş muhtelif formatlardaki iz dosyasının bir GPS'e veya GPS destekli mobil telefona yüklenmeye hazır hale getirilmesi için en yaygın kullanılan yöntem ve araçlardan bahsedilecek, yazı sonunda okuyucunun elinde yüklemeye hazır bir rota dosyası olacaktır.

Doğadakiler sitesi de üyelerinin kişisel olarak kayıt ettiği rota izlerini yükleyebildiği ve siteye giren herkesinde serbestçe ilgilendiği rotaları indirmeye olanak sağladığı bir ortamı sunmaktadır. Doğadakiler sitesinde herkese açık sunulan rotalara buradan ulaşabilirsiniz.

Genel Kabul Görmüş İzlek, Rota Dosya Formatları

GPS cihazlarına veya GPS destekli cep telefonlarına bir rota yüklemenin birden fazla farklı yöntemi vardır. Bununla beraber GPS veri dünyasında genel kabul görmüş veri tipleri veya kullandığı veri formatı endüstride standart olmuş firmalarda mevcuttur.
Elle çizdiğiniz veya bir kaynaktan elde ettiğiniz iz, rota, şekil vb. dosyayı, ya sahip olduğunuz GPS kabiliyetli cihazın kendi biçiminde oluşturmalısınız (Hemen her GPS ürünün kendi harita arayüzü vardır.) veya dönüştürme (convert) program, web sitesi vb aracılığıyla sektör standardı hale gelmiş bir veri dosyasına çevireceksiniz. Bu kapsamda en yaygın kullanılan birkaç veri dosyası formatı ise şunlardır;

  • GPX ; GPX (GPS Değişim Formatı), GPS verilerinin (yol noktaları, rotalar veya izler) İnternet'teki uygulamalar ve Web hizmetleri arasında değiş tokuşu için kullanılan basit bir XML veri biçimidir.
  • KML ; Anahtar Deliği Biçimlendirme Dili (Keyhole Markup Language) anlamına gelir. Bu GIS (Geographic Info Sıstem, CBS, Coğrafi Bilgi Sistemi) biçimi XML tabanlıdır ve temel olarak Google Earth için kullanılır. KML, daha sonra Google tarafından satın alınan Keyhole firması tarafından geliştirilmiştir.
  • GML ; Basitçesi XML'in coğrafi koordinat dosya uzantısı yerine geçen halidir. Ve XML hem insan hem de makine tarafından okunabilir. GML, coğrafi varlıkları (özellikleri) metin biçiminde saklar. GeoJSON'a benzer şekilde, GML herhangi bir metin düzenleyicide güncellenebilir. Her özelliğin bir özellikler listesi, geometrik (noktalar, çizgiler, eğriler, yüzeyler ve çokgenler) ve uzamsal referans sistemi vardır.

CBS sektöründe yaygın olarak kullanılan dosya formatları (örneğin .gpx) bulunmakla birlikte bazı firmaların dosya biçimleri de endüstri standardı olmuştur. Örneğin garmin'in .tcx formatı buna örnek verilebilir.
Bu kısımda da kullanıcının elinde bulunması muhtemel GPS özelliğine haiz ürün dosya türleri ile ilgili bilgiler verilecektir.

Garmin'in Desteklediği Dosya Türleri

Garmin, eğer veriler yedeklenmek maksadıyla dışarıya aktarılıyorsa veya başka bir Garmin uygulamasında kullanılması amaçlanıyorsa verinin .gpx veya .gdb formatlarında export edilmesini önerir. Diğer dosya biçimleri öncelikle, verilerin .kml dosya biçimini kullanan Google Earth gibi üçüncü taraf bir yazılım programına aktarılması amaçlanıyorsa kullanılmasını tavsiye eder. Garmin web sitesinde, kendi harita uygulamaları ve el GPS cihazlarının aşağıdaki dosya türlerini desteklediğini bildirmektedir.

 Garmin BaseCamp GPS Veri Yükleme-İndirme Yazılımı (By : Garmin)

GPS Rotasını Yüklemeye Hazır Hale Getirme

  • MapSource veya BaseCamp Uygulamaları; kullanılarak oluşturduğunuz harita setleri, rota noktaları ve rotaların yanı sıra GPS cihazınızdan gelen rota noktaları, rotalar ve izleklerin kaydedileceği dosya biçimleri kullanılabilir. Yani garmin harita programlarının kabul ettiği, yüklenebilen dosya biçimleridir.
    • .gdb Garmin'in (Sürüm 6.0 ve üzeri) varsayılan GPS Database dosya formatıdır.
    • .gpx Üniversal bir GPS verilerinin (yol noktaları, rotalar veya izler) İnternet'teki uygulamalar ve Web hizmetleri arasında değiş tokuşu için kullanılan basit bir XML veri biçimidir. Garmin uygulamaları, yol noktaları, rotalar veya izleri içeren bu dosya biçimini okuyabilir.
    • .kml/.kmz Anahtar Deliği Biçimlendirme Dili (Keyhole Markup Language) anlamına gelir. Bu GIS (Geographic Info Sıstem, CBS, Coğrafi Bilgi Sistemi) biçimi XML tabanlıdır ve temel olarak Google Earth için kullanılır. KML, daha sonra Google tarafından satın alınan Keyhole firması tarafından geliştirilmiştir dosya biçimidir. Garmin uygulamaları, yol noktaları, rotalar veya izleri içeren bu dosya biçimini okuyabilir.
    • .tcx Garmin tarafından geliştirilen tescilli bir veritabanı veri dosyası formatıdır. Garmin XML veritabanı dosyaları olarak da bilinen TCX dosyaları, kullanıcıların etkinliklerini daha rahat izlemesi ve kayıt edebilmelerini amaçlar.
    • .csv Bir Ms Excel dosya tipi olan csv dosyası araları virgülle ayrılmış verileri içerir. Garmin uygulamaları, excel'de oluşturulmuş ve özel POI bilgilerini içeren dosya biçimini okuyabilir.
    • .txt Basit bir kelime işlemci kullanılarak sekme ayraçlı formatta oluşturulmuş dosya formatıdır. Garmin uygulamaları, iz bilgilerini içeren bu dosya biçimini okuyabilir.
    • .ggz garmin geocache verisi içeren dosyalardır. Büyük miktarda önbellek yeri içeren özel olarak biçimlendirilmiş sıkıştırılmış bir dosya için kullanılan bir Garmin dosya uzantısıdır. GGZ dosyasının özelliği, büyük miktarda geocache içeren standart bir ZIP'den çok daha hızlı okunmasına izin vermesidir.
    • .fit Garmin'in GPS kabiliyetli spor cihazlarına ve Garmin Connect Web servisine gönderilen sportif aktivite (konum ve zaman bilgisi içerir) verisini içeren bir dosyadır. Fit, tcx formatına benzer.
    • .dxf Etiketli verileri içeren bir çizim değişim dosya biçimidir.
Garmin MapSource BaseCamp
.gdb G/Ç G/Ç
.gpx G/Ç G/Ç
.kml -/- G/Ç
.tcx G/- G/Ç
.csv -/- G/Ç
.txt -/Ç G/Ç
Garmin GPS İçin Dosyanın Dönüştürülmesi

Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere garmin yaygın kullanılan pekçok CBS dosya formatını destekler, direk harita arayüzüne yüklenmesini kabul eder ve dolayısyla da bilgisayarınızla ilişkilendirilmiş GPS cihazına yüklenebilmesini sağlar.
Bununla birlikte desteklenmeyen biçimlerin uygun formata dönüştürülmesi için hem ücretsiz açık kaynak programlar (örneğin; GPSTrackMaker (basit ve kolay), GPSBabel (detaylı), GPSPrune vb.) hemde online web siteleri (örneğin; GPSVisualizer, mygeodata, alltrails) mevcuttur. Rota, iz, şekil dosyanız cihazınızın desteklemediği bir biçimde ise bu dönüştürme araçları ile GPX formatına dönüştürün ve yüklemeye hazır hale getirin.

Magellan'ın Desteklediği Dosya Türleri

GPS sektöründeki bir diğer markada Magellan'dır. Bugünlerde daha çok araç içi GPS ürününü sunan markanın web sitesinde, kendi harita uygulamaları ve GPS cihazlarının aşağıdaki dosya türlerini desteklediğini bildiriliyor.

 Magellan Vantage Point GPS Veri Yükleme-İndirme Yazılımı (By : Magellan)

GPS Rotasını Yüklemeye Hazır Hale Getirme

  • Vantage Point Uygulaması; kullanılarak oluşturduğunuz veya GPS cihazınızdan gelen rotalar, izler ve noktaları içeren, magellan harita programlarının veya online çeviren web sitelerinin kabul ettiği, yüklenebilen dosya biçimleridir.
    • .upt Magellan'ın bazı GPS modellerinde (eXplorist, magellanx) kullanılan dönüş noktalarını (waypoint) içeren dosya formatıdır.
    • .rte Magellan'ın bazı GPS modellerinde (eXplorist, magellanx) kullanılan rota verisini içeren dosya formatıdır.
    • .log Magellan'ın bazı GPS modellerinde (eXplorist, magellanx) kullanılan iz kayıt verisini içeren dosya formatıdır.
    • .trk Magellan'ın dönüş noktalarını (waypoint) içeren ve artık desteklemediği eski dosya formatıdır.
    • .poi Magellan'ın kişisel Maestro GPS modelinde POI verilerini içeren dosya formatıdır.
    • .mglr Magellan'ın ürünlerinde kullandığı rota verilerini içeren dosya formatıdır.
    • .mglt Magellan'ın ürünlerinde kullandığı iz kayıtlarını içeren dosya formatıdır.
    • .mglw Magellan'ın ürünlerinde kullandığı dönüş noktalarını (waypoint) içeren dosya formatıdır.
Magellan İçin Dosyanın Dönüştürülmesi

Magellan GPS sektöründeki bir diğer markada Magellan'dır. Bugünlerde daha çok araç içi GPS ürününü sunan markanın web sitesinde, kendi VantagePoint (VP) harita uygulamalasında aşağıdaki dosya türlerini desteklediğini bildiriliyor. VP uygulaması ücretsizdir ve TR'deki yetkili olan geomatics'in web sitesinden indirilebilir.

Magellan Vantage Point Dosya Uzantısı Açıklaması
.gpx G/Ç GPS Değişim dosyası
.kml G/Ç GE dosyası
.wpt G/- Magellan Meridian dosyası
.csv G/- Verilerin virgülle ayrıldığı excel dosyası
.txt G/- Generic text dosyası
.trk -/Ç Magellan Meridian dosyası
.log -/Ç Magellan eXplorist dosyası
.rte G/- Magellan eXplorist dosyası
.upt G/- Magellan eXplorist dosyası
.gs G/- Magellan eXplorist dosyası
.gdb G/- Garmin gps veri dosyası
.pcx G/- Garmin PCX5 dosyası
.plt -/Ç OziExplorer dosyaları
.ov2 G/- TomTom POI dosyası
.loc G/- Geocache veri dosyası

Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere magellan GPS veri import-export harita arayüz yazılımı olan Vantage Point, çoğu magellan'ın kendine has dosya biçimleri olmak üzere pekçok formatı destekler. Bununla beraber en yaygın kullanılan CBS dosya formatları olan .gpx ve .kml dosyalarını destekler, direk harita arayüzüne yüklenmesini kabul eder ve dolayısyla da bilgisayarınızla ilişkilendirilmiş magellan GPS cihazına yüklenebilmesini sağlar.
Bununla birlikte desteklenmeyen biçimlerin uygun formata dönüştürülmesi için hem ücretsiz açık kaynak programlar (örneğin; GPSTrackMaker (basit ve kolay), GPSBabel (detaylı), GPSPrune vb.) hemde online web siteleri (örneğin; GPSVisualizer, mygeodata, alltrails) mevcuttur. Rota, iz, şekil dosyanız cihazınızın desteklemediği bir biçimde ise bu dönüştürme araçları ile GPX veya KMLformatına dönüştürebilir ve GPS cihazına yüklemeye hazır hale getirebilirsiniz.

GPS Rotasını Yüklemeye Hazır Hale Getirme
Tarih 2021-01-02 16:25:51

GPSgarminmagellandosya dönüşümfile convertgpxgdbkmlkmztcxcsvtxtggzfitdxfmglrmgltmglwtrkGPSTrackMakerGPSVisualizermygeodataalltrailsGPSBabelGPSPruneBaseCampMapSourceVintage Point
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 4 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 4 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 4 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 5 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 5 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 6 ay önce