Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Sarıkamış Yürüyüş Parkurları - Kısa Rotalar

Sarıkamış Yürüyüş Parkurları

BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları
Sarıkamış Yürüyüş Parkurları - Kısa Rotalar

 

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde değişik kişi ve kurumlarca belli standartlara uyularak yapılan çalışmalardan biri olan Sarıkamış’ta, yürüyüş parkurları 21 değişik güzergah üzerinde toplam 256 kilometreye ulaşır. Genel olarak Sarıkamış yakınlarındaki sarıçam orman dokusuyla birlikte Keklikdere, Komdere ve İnkaya vadilerinin kullanıldığı parkurları, her doğasever rahatlıkla yürüyebilir. Benzerleri gibi patikalarda her 50 metrede, toprak yollarda ise her 200 metrede bir kırmızı beyaz işaretlerle belirlenen güzergahlarda kaybolma riski yok denecek kadar az. Parkurlara, kavşak noktalarındaki tabelalar kılavuzluk eder. Sarıkamış yöresinin en sert coğrafi koşullarının sergilendiği Allahuekber Dağları, çıplak arazi yapısı göz önünde bulundurularak yürüyüş parkurlarının dışında tutulmuştur. Bu rotalarda yürümek isteyen herkesin uyarılar ve yaban hayatı bölümlerini dikkatle okumaları gerekmektedir.

Yürüyüş parkurlarının yanı sıra, orman ve köy yollarını takip eden bisiklet rotaları da oluşturulmuştur. Oksijeni bol ormanlardan geçen bu rotaların uzunluğu yaklaşık 356 kilometreyi bulmaktadır. Ayrıca tarihi ve doğal güzellikleri kapsayan 428 kilometrelik manzaralı araç yolu ile birlikte, ilçe sınırları içerisindeki kültürel ve tarihi değerlerin görülebildiği kültür rotaları da doğaseverleri için hazırlanmıştır.

Sarıkamış Yürüyüş Rotaları - Kısa Parkurlar (5Km. - 18Km.)

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) desteği ve yerel yönetimlerin önzülüğüyle Sarıkamış coğrafyasında yürüyüş parkurları, bisiklet parkurları, jip-safari-manzaralı araç yolu ve kültüğr rotaları hazırlanmıştır. Bu makalede kısa rotalar (5km. - 18km.) ve uzun rotalar (15km. - 25km.) olmak üzere iki kategoride hazırlanmış olan lyürüyüş parkurlarının kısa olanları verilecektir.

P01 - Hamamlı Kızkalesi-Kızlar Kalesi (5 km)

  • Zorluk Derecesi : Kolay
  • Azami Yükseklik : 2241 m
  • Asgari Yükseklik : 1885 m

Hamamlı ile Şehitemin köyleri arasında yer alan kale, yöre insanları tarafindan Kızkalesi olarak bilinir. Hamamlı-Kızkalesi üzerindeki yola paralel uzanan patikayı adımlıyoruz. Orman içinden Çürüktaş mevkiine inen rota kısa bir süre dere yatağını izliyor. Daha sonra tabelanın bulunduğu kavşak noktasından sağa dönerek toprak bir yola giriyor. Şimdi kısa bir rampa çıkacağız. Geldiğimiz sırtta Keklik Vadisi manzarası önümüze serilecek. Burada biraz dinlenip doğayla baş başa olmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Toprak yolun inişe geçtiği kavşakta sağa dönüyoruz. Kayalık tepeler bir yanımızda, vadi tabanı diğer yanımızda kalacak şekilde yürüyüşe devam ediyoruz. Terk edilmiş çiftlik evinin binalarını geçerek Keklik Deresi yatağına indikten sonra, Küpkale Tepesi eteklerindeki Kızlar Kalesi’ne tırmanıyoruz.

P02 - Acısu-Turna Gölü-Ana Yol (5 km)

  • Zorluk Derecesi : Kolay
  • Azami Yükseklik : 2260 m
  • Asgari Yükseklik : 2092 m

Acısu çeşmesinden başlayan parkurumuz, ana yoldan ayrılarak orman yoluna giriyor. Çam ağaçlarının gölgelendirdiği toprak yol, rotamızın ilk ve tek yokuşu. Yaklaşık 400 metre sonra vardığımız tepe noktasında, orman içi yürüyüşümüzü sürdürüyoruz. 1,5 kilometre sonra düz bir hatta ilerlediğimiz orman yolunu terk ederek açıklık bir alana çıkıyoruz. Turnagöl ile Topyolu sırtları arasında uzanan bu düzlükte Büyük ve Küçük Turna göllerini görebilirsiniz. Sazlıklarla çevrili göl yatakları yaz aylarının kavurucu sıcaklarında kuruyor. Bu noktada, olanca heybetiyle yükselen Süp-han Dağı manzarasında mola verebilirsiniz. Göl yakınındaki tabelanın yönlendirmesiyle toprak yoldan sola dönerek yürüyüşe devam ettiğimizde yeniden orman dokusuna giriyoruz. Sarıkamış-İznos askeri yoluna kavuştuğumuz yerde rota sona eriyor.

P03 - Kızılçubuk-Sarıkamış (7 km)

  • Zorluk Derecesi : Kolay
  • Azami Yükseklik : 2503 m
  • Asgari Yükseklik : 2092 m

Terk edilerek harabeye dönen Kızılçubuk Köyü’nde yaşayanların, Sarıkamış ilçe merkezindeki pazara gitmek için kullandıkları eski yolu izleyeceğiz. Köyün üstündeki mezarlık alanını geçerek ormana yönelen patikaya giriyoruz. Rotanın ilk bölümü, şehitlik tabelasının bulunduğu tepeye kadar yokuş yukarı tırmanıyor. Sırt noktasında orman alanından çıkan patika, Sedatpaşa Tepesi ile Dikenli Tabya Tepesi arasındaki açıklık bir bölgede yol alıyor. Yerdeki taşlara koyulan işaretler ana rotamızı belirleyecek. Yavaş yavaş inişe geçen patika, bir traktör yolunu keserek dere yatağına paralel bir şekilde ilerliyor. Yaz aylarında kuruyan derenin yarenliğinde Yukarı Sarıkamış’a ulaşarak, istasyon yakınlarında parkurumuzu tamamlıyoruz

Sarıkamış, Katerina Av Köşkü

P04 - Sarıkamış-Katerina Av Köşkü (8 km)

  • Zorluk Derecesi : Kolay
  • Azami Yükseklik : 2105 m
  • Asgari Yükseklik : 2092 m

Sarıkamı Devlet Hastanesi’nin arkasındaki tabeladan başlayan yolculuğumuz, çam ormanları arasından geçerek 19. yüzyılda inşa edilen tarihi av köşkünün önünde sona eriyor. Batı ve Doğu garnizonları arasındaki orman yolunda ilerleyerek eski cephanelik mevkiine ulaşıyoruz. Artık sağa yönelen orman yolunu takip edeceğiz. Fidanlığı belirleyen çitlere paralel yürüyerek Karanlıkdere Vadisi’ne erişiyoruz. Rota, bir süre dere yatağını izleyerek yokuş yukarı çıkıyor. Geldiğimiz kavşak noktasında tabelanın kılavuzluğunda orman yoluna giriliyor. Bu noktadan itibaren rota rampaya sarıyor. Şimdi işaretleri dikkatle takip etmek durumundasınız. Çünkü yaklaşık 1 kilometre sonra parkur orman yolundan ayrılarak, ağaç kesmek için ormancıların kullandığı sağdaki sürütme (keşan) yoluna dönecek. Sık ağaçların mis gibi kokuları eşliğinde yürüyerek inişe geçeceksiniz. Rota, Sarıkamış yerleşimini tepeden seyreden Katerina Av Köşkü’nün önünde sona eriyor.

P05 - Zirve-Oteller (8 km)

  • Zorluk Derecesi : Kolay
  • Azami Yükseklik : 2634 m
  • Asgari Yükseklik : 2158 m

2634 metrelik Bayraktepe zirvesinden harika manzarayı izledikten sonra aşağıya uzanan araç yolunda yürümeye başlıyoruz. Yaklaşık 1 km. sonra ulaştığımız kavşak noktasından, tabelanın yönlendirmesiyle sağdaki orman yoluna giriyoruz. Rotamızın omurgasını oluşturan bu güzergah, meşe ve çam ağaçları arasından zevkli bir inişi içeriyor. Yolun tekrar ikiye ayrıldığı noktadan bu kez sola dönüp, ağaçların gün ışığını keserek neredeyse tünele çevirdiği hoş bir orman yolunu takip ediyoruz. Kısa bir süre sonra kış aylarında kayakseverlere hizmet veren ve ‘Orta Kafe’ olarak adlandırılan tesisin yanındayız. Molanın ardından kayak pistinin sağındaki orman sınırını izleyerek ağaçlar arasından yürümeye devam ediyoruz. 8. kilometrenin sonunda, oteller bölgesinde rotamız sona eriyor.

P06 - Oteller-Katerina Av Köşkü (9 km)

  • Zorluk Derecesi : Kolay
  • Azami Yükseklik : 2158 m
  • Asgari Yükseklik : 2105 m

Oteller bölgesinden başlayan bu rotanın ilk bölümünde rampa yukarı yürüyeceğiz. Bir kilometre sonra geldiğimiz pistler kavşağından sağa dönerek, orman içine giriyoruz. Nispeten eğimin düzeldiği bu bölümde önümüze çıkan pınarı geçerek, Çamaşırdere Vadisi’ne iniyoruz. Eski cephanelik yakınında karşımıza çıkan tabeladan sonra, parkur 4’de anlatılan güzergahı izleyerek Katerina Av Köşkü’ne erişiyoruz.

P07 - Hamamlı-Keklik Vadisi (9 km)

  • Zorluk Derecesi : Kolay
  • Azami Yükseklik : 2164 m
  • Asgari Yükseklik : 1802 m

Hamamlı’dan Şehitemin Köyü’ne ulaşımı sağlayan orman yolu, güzergahımızın ana rotasını oluşturuyor. Özellikle sonbahar aylarında yaprakların müthiş bir renk harmonisi sergilediği parkur, orman içinden yol alıyor. Kumluk mevkiinin ardından üç yol ağzından sağa dönüyoruz. Köprüye vardıktan sonra orman yolunu terk ederek Çürüktaş dere yatağına giriyoruz. Kavaklık mevki ile Kumkale sırtı içindeki dere yatağı, bizi Keklik Vadisi’ne ulaştırıyor.

P08 - Çamyazı-İnkaya (9 km)

  • Zorluk Derecesi : Kolay
  • Azami Yükseklik : 2166 m
  • Asgari Yükseklik : 1762 m

Güzergahımızı oluşturan Çamyazı ile İnkaya arasındaki İnkaya Deresi Vadisi, eski zamanlardan beri kullanılan bir yerleşim mekanı. İnkaya Deresi’nin hayat verdiği vadiye Çamyazı Köyü’nden bir traktör yolunu yürüyerek ulaşıyoruz. Vadinin başlangıç noktasındaki Zigavın Düzü’nde, fundalık ve meşelerin kuşattığı bir doğal doku hakim. Giderek daralan ve sarp bir görünüm alan vadi, Sudökülen kayalığı ile Büyükakbaba tepeleri arasından geçiyor. Bu kayalık yamaçların bazı kısımlarında geniş kovuklar göreceksiniz. Bölge halkı tarafindan Kızlar Kilisesi olarak bilinen kilise ve şapelleri ziyaret edebilirsiniz. Bu noktadan sonra genişleyen vadi tabanı, Micingirt Kalesi’nin muhteşem görüntüsünü karşınıza çıkaracak. Uzun ince bir tepeye konumlanan kale 13. yüzyılda, daha önceden Urartular tarafindan da kullanılan bir bölgeye yapılmış. Vadi bitiminde dere yatağından ayrılarak kaleye yönelen patikayı izliyoruz. Etkinlik sonrası Micingirt Kalesi’ni ve hemen yakınındaki Selçuklu kümbetini gezebilirsiniz.

P09 - Zirve-Karanlıkdere-Oteller (10 km)

  • Zorluk Derecesi : Kolay
  • Azami Yükseklik : 2634 m
  • Asgari Yükseklik : 2158 m

Günümüzde Bayraktepe olarak anılan Cıbıltepe, etkinliğimizin başlangıç noktası olacak. Karanlıkdere’ye inen pistin yanından ormana girerek işaretli patikayı izliyoruz. Kısa bir süre sonra önümüze çıkan orman yolunda yürümeye başlıyoruz. Sürekli bir inişi içeren yürüyüş, kayak merkezinin 9. pisti olan Karanlıkdere dinlenme alanına ulaşıyor. Molanın ardından tekrar yürüyüşe başladığımızda, aşağıya inen orman yolunu tercih ediyoruz. Bir kilometre sonra önümüze çıkan eski cephanelik yakınındaki tabeladan sağa dönüp, 6. parkurda anlatılan güzergahı takip ederek oteller bölgesine varacağız.

P10 - Sarıkamış-Karanlıkdere-Zirve (10 km)

  • Zorluk Derecesi : Kolay
  • Azami Yükseklik : 2665 m
  • Asgari Yükseklik : 2092 m

4 nolu parkur ile başlangıç noktaları aynı olan bu rota, eski cephanelik bölgesine kadar benzer bir güzergahı izliyor. Burada rastlayacağınız tabelanın ‘Zirve’ okunu takip etmek için, parkur 9’da anlatılan orman yolunda yürümek gerekiyor. 2100-2600 metreler arasında neredeyse sürekli bir çıkış içeren bu rotanın zor olduğunu hatırlatalım. Bu yüzden hiç acele etmeden yavaş bir tempoda, etrafinızdaki güzelliklerin keyfini çıkararak yürüyün.

P11 - Komdere Vadisi (10 km)

  • Zorluk Derecesi : Kolay
  • Azami Yükseklik : 2258 m
  • Asgari Yükseklik : 1949 m

Sarıkamış yürüyüş parkurları içerisinde en güzel etkinliklerden biri olan Komdere Vadisi, doğal ve tarihi güzellikleriyle konuklarını büyülüyor. Eski Sarıkamış-Karakurt yolunun İznos bölümünde başlayan rota, orman yolunda ilerleyerek vadiye iniyor. Belli bölümlerinde oldukça daralan Komdere Vadisi içerisinde, yolculuğu boyunca birçok dereyi bağrına katan İznos Çayı akıyor. Yüksek kayalık tepeler ve orman örtüsüyle sarmalanmış vadi içi yürüyüş, dere yatağının solundan devam ediyor. Suyun şırıltısının eşlik ettiği rota boyunca birkaç kaynak var. Yamaçlarda yer alan bir zamanlar yerleşim olarak kullanılmış mağara oyukları ve kaya mezarları, rotanın sürprizleri arasında. 10 kilometrelik vadi tabanındaki yürüyüş, yeniden kesiştiğimiz Sarıkamış- Karakurt ayrımında sona eriyor.

Sarıkamış Kayak Merkezi, Oteller Bölgesi

P12 - Oteller-Soğuksu-Kızlar Kalesi (10 km)

  • Zorluk Derecesi : Kolay
  • Azami Yükseklik : 2158 m
  • Asgari Yükseklik : 1938 m

Orman yolu boyunca oldukça düz bir platformda ilerleyen ve herkesin kolaylıkla yürüyebileceği hoş bir rota. Oteller bölgesindeki tabelanın işaret ettiği yönde ilerleyerek, eski Erzurum-Kars yoluna kavuşuyoruz. Yaz aylarında piknikçilerin akınına uğrayan Soğuksu ve Şırşır alanları, mola yerlerimiz olacak. Çam ağaçları ve kır çiçekleri arasında süren yolculuk, 8. kilometrede bugünkü Erzurum-Kars ana yoluna ulaşıyor. Dikkatlice karşıya geçerek işaretlerin kılavuzluğunda yürüyüşe devam ediyoruz. Orman dokusunun yerini çayırlığa bıraktığı noktada, hava açıksa muhteşem bir manzara bizi bekliyor. Keklik Deresi Vadisi ve Kızlar Kalesi’ni kapsayan geniş panorama, güzel bir fotoğraf karesi aynı zamanda. İçinde yıkılmış bir kilise bulunan kaleyi gezdikten sonra yeniden ana yola geri dönüyoruz.

P13 - Hamamlı Şehitliği-Şehitemin Yaylası (10 km)

  • Zorluk Derecesi : Kolay
  • Azami Yükseklik : 2650 m
  • Asgari Yükseklik : 2241 m

Sarıkamış şehitleri için yaptırılan anıtlardan biri olan Hamamlı Şehitliği aktivitemizin çıkış noktası. Önce orman yolunu izleyerek Malakan Yaylası’na varıyoruz. İki vadinin birleşimi olan bu alandan Akyol dere yatağına doğru yöneliyoruz. Bazen sık bitki örtüsünün önümüzü kestiği rota yükselmeye devam ediyor. Karşılaştığımız iki dere çatağında yine sağ tarafi tercih ederek, bir süre sonra ormanlık alana giriyoruz. İşaretlerin yardımıyla ağaçlar arasından geçip yayla yoluna kavuşuyoruz. Artık Ortatepe ile Topyolu tepelerinin yükseldiği doruk noktasındaki sırttayız. Buradan hem geldiğimiz yöndeki Sarıkamış ilçesini, hem de önümüzdeki yaylayı görebiliyo-ruz. Yöre insanı tarafindan Akyol Boğazı olarak anılan vadiye iniş zamanı. Önce ormana girerek dere yatağına ulaşıyoruz. Vadi tabanında patikayla birleşen traktör yolu bizi Şehitemin Yaylası’na götürüyor. Aladağ eteklerindeki bu büyük yayla, yaz aylarında bile oldukça serin oluyor.

P14 - Kızılçubuk-Şehitlik-Sarıkamış (10 km)

  • Zorluk Derecesi : Kolay
  • Azami Yükseklik : 2503 m
  • Asgari Yükseklik : 2092 m

Sedat Paşa Tepesi’ndeki tabelaya kadar parkur 3 ile aynı güzergahı izleyen rota, orman yolundan doruk noktasına erişiyor. Geldiğimiz çayırlık alanda bu kez patika yerine sağa dönerek toprak bir yola giriyoruz. Sarıkamış’ın Erzurum sınırındaki yaylalara hakim bir tepede yol alarak manzaranın tadını çıkarıyoruz. Yaklaşık iki kilometre sonra, doğalgaz boru hattını geçip Dikenli Tabya Şehitliği’ne geliyoruz. Bu alandan sonra rota, toprak yolu takip ederek Yukarı Sarıkamış’a inecek ve Meçhul Asker Şehitliği’nde son bulacak.

P15 - Zirve-Şırşır-Soğuksu-Oteller (12 km)

  • Zorluk Derecesi : Orta
  • Azami Yükseklik : 2665 m
  • Asgari Yükseklik : 2147 m

Bu rotamız da kayak merkezinin en yüksek noktası olan Bayraktepe doruğundan başlıyor. Önce 200 metre kadar inişe geçip, ardından üç yol kavşağında sağdaki orman yoluna giriyoruz. Aynı zamanda Mescitli Köyü’ne ulaşan bu yol, sırt boyunca ilerliyor. Yoğun sarıçam ağaçlarıyla çevrili oksijen dolu bir ortamda yürüyoruz. Yaklaşık 2 kilometre sonra, sağa dönen kırmızı beyaz işaretlerin rehberliğine bırakıyoruz kendimizi. İnişe geçen rota kurumuş yapraklarla döşeli bir yolda döne kıvrıla uzanıyor. Güneş ışınlarının ulaşmadığı noktaların oldukça soğuk ve kar tutmuş olabileceğini anımsatalım. Şırşır mevkiinde eski Kars- Erzurum yoluna kavuşan parkurun bu bölümü güzel bir kamp alanı aynı zamanda. Güzergahın bundan sonraki kısmı düz bir hatta devam ederek önce Soğuksu piknik alanını geçiyor, hemen ardından da oteller bölgesine varıyor.

P16 - Zirve-Oteller-Sarıkamış (12 km)

  • Zorluk Derecesi : Orta
  • Azami Yükseklik : 2265 m
  • Asgari Yükseklik : 2092 m

Orman içi yoldan otellere kadar devamlı bir iniş gerektiren rotayı, daha önce 5. parkurda aktarmıştık. Otellerden sonra bu kez eski cephaneliğe kadar parkur 6 bölümünü takip ediyoruz. Vardığımız noktadaki tabelada Sarıkamış’ı gösteren yöne dönerek, orman yolu üzerinden ilerleyip Sarıkamış Hastanesi yakınında aktivitemizi tamamlıyoruz. Kış aylarında buz tutan bu parkuru daha çok yaz ve bahar aylarında tercih etmenizi öneririz.

P17 - Kızlar Kalesi-Belencik Köprüsü (14 km)

  • Zorluk Derecesi : Orta
  • Azami Yükseklik : 1938 m
  • Asgari Yükseklik : 1614 m

Keklik Vadisi’nin bir kısmını kat eden, doğayla iç içe bir yolculuğa ne dersiniz? Eski zamanlardan beri kavimlere yurt olmuş Keklik Vadisi, tarihi mekanlarıyla da önemli bir bölge. Vadiye hakim bir noktada yer alan Kızlar Kalesi, çıkış noktamız olacak. Taşlık bir patikadan inerek öncelikle dere yatağına doğru yöneliyoruz. Çaydan karşıya geçtikten sonra hayli belirgin işaretli patika bize rehberlik edecek. Geldiğimiz çiftlik binasının yanından sağa dönerek tekrar vadi yatağına doğru hareket ediyoruz. Birkaç dere geçişinin ardından dere yatağı sağımızda kalacak şekilde bir orman yolunu takip ediyoruz. Kilise mevkiindeki harap evleri ve eski kiliseyi geçtikten bir süre sonra vadi yatağı daralıyor. Sarp fakat görsel açıdan keyifIi bir ortamda yürüyerek Şehitemin (Alakilise) Köyü’ne giden köprüye varıyoruz. Tekrar girdiğimiz vadi tabanı bizi, yüksek tepeler arasında yaptığımız güzel bir yolculuk sonrası önce Ayşan Düzü’ne, ardından da Belencik  Köprüsü’ne ulaştırıyor.

P18 - Keklik Vadisi-Aras Nehri (16 km)

  • Zorluk Derecesi : Çok zor
  • Azami Yükseklik : 1977 m
  • Asgari Yükseklik : 1427 m

Kars-Erzurum karayolu üzerindeki alabalık tesisinin bulunduğu alan Keklik Vadisi’nin başladığı nokta. Vadinin ilk iki kilometresi çok sarp ve ayı yataklarıyla dolu olduğu için bu rotayı sadece profesyonel trekking yapanlara öneriyoruz. Vadi girişinde yöre insanı tarafindan ‘Ağlayan Kayalar’ olarak anılan bölgeyi geçip dere yatağında ilerliyoruz. Çok sık bir bitki örtüsüyle çevrili olan bu bölgede yürümenin zor olacağını belirtelim. Kızlar Kalesi’nin hemen altında 17. parkur ile birleşen rota, Belencik Köprüsü’ne değin yapacağınız birçok dere geçişi nedeniyle ıslak bir güzergaha dönüşüyor. Özellikle bahar aylarında yükselen seviye nedeniyle su geçişlerinin zor olacağını hatırlatalım. Yüksek kaya duvarları arasında vahşi ve büyüleyici bir coğrafyada yol alan Keklik Deresi, 16. kilometrede Aras Nehri’ne kavuşuyor. Debisi yüksek olan nehir, ancak yaz ayları sonlarında bazı kısımlarından geçit veriyor. Karşıya geçtiğinizde, Kağızman-Karakurt ana yo-luna çıkacaksınız. Eğer nehir geçit verme- yecek bir hırçınlıkta akıyorsa, vadi bitiminden 200 metre sonra soldan yukarıya çıkan patika sizi Belencik Köyü’ne götürecek.

P19 - Komdere-İmamkomu-Karakurt (18 km)

  • Zorluk Derecesi : Zor
  • Azami Yükseklik : 2258 m
  • Asgari Yükseklik : 1478 m

Sadece performansına güvenen deneyimli doğaseverlere önereceğimiz bu parkur bir hayli uzun. Parkur 11’de ilk bölümünü aktardığımız bu nefis yolculuk, bahar aylarında olağanüstü görsel güzelliğiyle sizi motive edecek. 10. kilometrede karşılaşacağınız tabeladan sonra, Komdere Vadisi giderek genişlemeye başlıyor. Yamaçlarında tarihi kaya yerleşimlerinin yer aldığı bu coğrafya, dere yatağı solunuzda kalacak şekilde toprak bir yoldan devam edecek. İmamkomu mevkiinden sonra Kapadokya benzeri peri bacası oluşumlarına rastlayacaksınız. İsteyenler dere boyunca ağaçların gölgelendirdiği patikada yürümeyi tercih edebilirler. 18. kilometrede varacağınız Karakurt beldesinde zamana inat hala ayakta duran bir kilise bulunuyor.

Sarıkamış Yürüyüş Parkurları - Uzun Rotalar yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Yürüyüşçüler İçin Gerekli Önlem ve Uyarılar

  1. Sarıkamış parkurları genel olarak her yürüyüşçü için uygun özellikte rotalar içeriyor. Parkur anlatımlarında profesyoneller için olan bölümler özellikle belirtilmiştir.
  2. Sarıkamış’ta kış mevsimi sert geçiyor. İlçenin yüksek rakımda bulunması nedeniyle Kasım-Mart arası en soğuk dönem. Parkurları diğer aylarda rahatlıkla yürüyebilirsiniz.
  3. Elinizdeki kitapta yer alan parkurların detay bilgilerini okuyarak, yürümeyi düşündüğünüz güzergahın size uygun olup olmadığını belirleyin.
  4. Yola çıkmadan önce hava durumunu mutlaka kontrol edin. 
  5. Kesinlikle parkur tabelalarını ve işaretleri takip edin, güzergah dışına çıkmayın.
  6. Uzun rotaları deneyecekseniz asla yalnız yola çıkmayın. Kısa ve kolay bir rotayı yürüseniz de, risk faktörünü asgariye indirmek için dikkatli davranın. 
  7. Yürüyüş parkurlarının en zor bölümü Keklik Deresi-Aras Nehri arasındaki 17 kilometrelik parkurdur. Bu güzergahı sadece profesyonel ve deneyimli yürüyüşçülere öneriyoruz. 
  8. En ıssız sayılabilecek bölümler orman içi alanlardır. Bununla ilgili bilgiyi yaban hayatı bölümünde bulabilirsiniz.
  9. Hemen hemen tüm parkurlarda çeşme veya kaynak suyu bulabileceğiniz alanlar var.
  10. Orman içi yürüyüşlerde yanınıza pilleri sağlam bir fener almayı unutmayın.
  11. Yürüyüşler sırasında yanınızda mutlaka bir çöp poşeti bulundurun ve bütün çöplerinizi geri götürün.
  12. Arkeolojik alanları gezerken tarihi dokuya asla zarar vermeyin ve hiçbir şeyin yerini değiştirmeyin. Sahip olduğumuz bu kalıntıların insanlığın ortak mirası olduğunu lütfen akıldan çıkarmayın.
  13. Bayraktepe’nin Komdere’ye bakan bölümlerinde, Komdere Vadisi ile Keklik Vadisi’nin belli kısımlarında cep telefonu çekmiyor.
  14. Ağır kış şartlarında veya kış mevsiminin başlangıcında yürümek isteyenler gerekli ekipmanları yanlarında bulundurmak zorundalar. Çantanızda özellikle survival battaniyesi (alüminyum folyo), yedek çorap ve iç giyim, ıslanmaz kibrit ve kramponun yer almasında fayda var.
  15. Her türlü riski azaltmak için yanınıza mutlaka bölgeyi bilen bir rehber alın.

destekleyici kaynaklar
serka sarıkamış yürüyüş parkurları


Tarih 2020-03-28 11:19:08

sarıkamış yürüyüş parkurlarıhamamlı kızkalesikızlar kalesikaterina av köşküçamyazıinkayakaranlıkderekomdereşehiteminbelencikimamkomukarakurt
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Murat SARI

Kış Tatilinde Gidebileceğiniz 5 Rota

Murat SARI 2 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Apollon Smintheus Kutsal Alanı

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 2 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Karasu'dan Kefken'e Gizli Bir Koy Keşfettik! (Şehirden Köye Göç ve Tatil)

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 4 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

BABAKALE Gezilecek Yerler (Gezelim Görelim VLOG)

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 4 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Assos Sivrice Koyu'nda Macera: Çıplak Elle AHTAPOT AVI

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Türkiye'de glamping deneyimi yaşamak isteyenler için 5 efsane yer

İbrahim DEVECİ 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

İstanbul'un Büyüleyici Güzellikleri: Ziyaret Etmek İçin 5 Harika Yer

İbrahim DEVECİ 6 ay önce