Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Yalova Doğa Yürüyüş Parkurları

Yalova İl Sınırları İçerisindeki İşaretlenmiş Doğa Yürüyüş Parkurları

Yalova Doğa Yürüyüş Parkurları
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

 

Parkurların anlatımında GPS kayıtları için tercih edilen rotalar esas olarak alınmıştır. Parkur seçiminde; kolaylık, seyir zevki, parkurun eğiminin zorlayıcı olmaması, değişik potansiyeldeki grupların gerçekleştirebilmesi, bir yerleşim yerinde son bulması, katılımcıların köyleri ve kültürleri tanıması, yollar üzerinde su kaynaklarının olması, kişisel araçlarla gidilebilmesi ve parkur başlangıcına ulaşımın kolay olması gibi seçenekler esas alınmıştır. Taz dağ parkur başlangıcı, araçla ulaşımın zaman almasına rağmen seyir zevkinin üst düzeyde olması, kamuoyuna mal olması nedeniyle seçilmiştir. Parkurlarda kaybolma riski yok denecek kadar azdır. Dağcılık literatüründe “olmazsa olmaz malzemeler” adı altında genelde on adet malzeme listelenir. Ülkemizde ise bu listelerin başında harita ve pusula yer alır. Ancak ölçekli memleket haritaların yayınlanması mevzuat nedeniyle yasaktır. Özünde en gerekli şeylerden diğer ikisi aklımızı kullanmak ve deneyimdir. İlke olarak araziyi ve parkuru bilen bir rehber almak gerekir. Zaman zaman patikalar kaybolur, keçilerin ve diğer hayvanların otladığı yerlerde aynı alanda bir çok patika oluşur, yeni yollar eklenir, bu bölgelerde sisli havalarda şaşırmak mümkündür. GPS‟nin olması, rotanın kayıtlı olması ve topoğrafik yapının bilinmesi bu açıdan önemlidir. Özellikle kışın günlerin kısa olması ve hava koşullarının zorlayıcı olması daha dikkatli olmamızı gerektirir. Yürüyüşe başlarken iyi bilmediğimiz alanlarda genel gidiş yönümüzü pusula ile belirlemek ve parkur üzerindeki belirli noktaları, tepe, dere, kavşak, dönemeç, çeşme, bataklık, büyük ağaç ve bitki örtüsü, çayırlık, seyir yerleri gibi işaret sayılacak noktaları hafızamıza almak gerekir. Bu bilgiler hem kaybolma riskine karşı hem de bir dahaki sefer için büyük yarar sağlar. Belirdiğimiz parkurların zorluk dereceleri 2 ile 4 arasında değişmektedir. Parkurların giriş ve çıkışlarına tanıtıcı levhalar konulmuştur.

Yalova Doğa Yürüyüş Parkurları Listesi

Sıra No Parkur Adı
1Aktoprak - Keramet *
2 Dumantepe-Beşpınar
3 Çaldere
4 Elmalık-Sugören-Elmalık *
5 Elmalık-Sugören
6 Esenköy-Karlık-Delmece
7 Fındıklı-Beşpınar-Darıdere-Sarıkaya-Kurtköy
8 Ferhat Yolu, Yedipınarlar, Ferhat yolu başlangıcı *
9 Fındıklı-Yassıçalı-Beşpınar-Güneyköy
10 Gacık-Sugören
11 Gökçedere-Ferhatyolu-Yatakkaya Şelalesi–Sudüşen Şelalesi
12 Gökçedere-Sudüşen Şelalesi-Termal
13 Güneyköy-Boğadere-Beşpınar-Kurtköy
14 Güneyköy-Boğadere-Beşpınar-Hamzalı
15 Güneyköy-Boğadere-Beşpınar-Güneyköy
16 Güneyköy-Boğadere-Beşpınar-Yılankaya-Fındıklı
17 Güneyköy-Boğadere-Beşpınar-Şahinyurdu-Fındıklı
18 Güneyköy-Boğadere-Kurtköy
19 Güneyköy-Darıder-Kurtköy
20 Hamzalı-Yassıçalı-Beşpınar-Güneyköy *
21 Hayriye-Tazdağı-Mecidiye *
22 Hayriye-Aldere–Karlık Yaylası
23 Höyüktepe-Beşpınar
24 Kurtköy-Bahçe-Beşpınar-Güneyköy
25 Kurtköy-Bahçe-Beşpınar-Kurtköy
26 Kurtköy-Bahçe-Darıdere-Sarıkaya-Kapılıçınar
27 Kurtköy-Beşpınar-Güneyköy
28 Kurtköy-Şahinyurdu
29 Onno Tunç-Aldere-Karlık Yaylası
30 Mecidiye-Taz Dağı *
31 Selimiye-Aldere-Karlık *
32 Soğucak-Panorama
33 Sugören-Burhaniye
34 Sugören-Elmalık
35 Sugören-Keramet *
36 Şahinyurdu-Beşpınar-Güneyköy
37 Şahinyurdu-Darıdere-Kurtköy *
38 Şenköy-Delmece
39 Termal Ferhatdede-Baraj kenarı
40 Teşvikiye-Delmece Yaylası
41 Teşvikiye-Erikli Yaylası *
42 Yeniköy-Dumantepe-Elmalık

* Bu parkurun açıklaması mevcut

Yalova Doğa Yürüyüş Parkurları

Yalova Doğa Yürüyüş Parkurları
  1. Aktoprak-Keramet (12Km.)
  2. Sugören-Keramet (23Km.)
  3. Şahinyurdu-Darıdere-Sarıkaya-Kurtköy (17Km.)
  4. Elmalık–Sugören-Elmalık (12Km.)
  5. Hamzalı-Beşpınar-Güneyköy (15Km.)
  6. Soğucak Kalıcı Konutları-Soğucak Tepesi (10Km.)
  7. Ferhat Yolu-Yedi Pınarlar-Ferhat Yolu Başlangıcı (6Km.)
  8. Selimiye-Onno Tunç Anıtı-Aldere-Karlık-Delmece (13Km.)
  9. Teşvikiye-Erikli (9Km.)
  10. Hayriye Köyü-Berkece Mezrası-Taz Dağı-Mecidiye (18Km.)
#1 Aktoprak-Keramet Doğa Yürüyüş Parkuru (12Km)
Rota başlangıcı olan Aktoprak, Kafkas kökenli bir köydür. Buraya Altınova üzerinden gelinmektedir. Gelirken Karadere Köyü’ne gelmeden solda Çoban Kale tabelasını göreceksiniz. Burada aracı durdurup soldaki yamaca baktığınızda kaleyi göreceksiniz. Kale büyük değil, makilerin olduğu kayalık bir patikadan buraya on dakikada çıkabilirsiniz. Kale vadiye hakim, biraz zaman almakla birlikte manzara güzel ve görülmeye değer. Daha sonra Kafkas kökenli olan Karadere, Fevziye, Tevfikiye, Aktoprak köylerini geçerek Veli Kahya çeşmesine gelmeden sırttan sola giden toprak yoldan parkur başlamaktadır. Vadiyi ve ovayı seyrederek ilerledikten sonra küçük bir çeşmeye ulaşacaksınız. Burada çok kısa bir mola verip sularınızı takviye edebilir ve manzarayı seyredebilirsiniz. Yan yan tarla kenarlarından ve ormandan güzel bir patikadan Selimiye (Ayvacık) mezrasına ilerlersiniz. Aşağıda vadi içinde kışın küçük şelaleler görebilirsiniz. Yine vadi içinde değirmen kalıntısına rastlayabilir ve şansınız varsa tarihi bir taş parke yoldan geçebilirsiniz. Selimiye mezrasına gelmeden vadinin solunda iki çeşme göreceksiniz. İkinci çeşmenin suyunun şifalı olduğu söylenir ve civar köylüler buradan sürekli su taşırlar. Mezradan en kısa sürede Orhangazi’ye bakan sırtlara ulaşmalısınız, çünkü İznik Gölü, Samanlı Sağları, Gürle Dağı, hava açıksa Uludağ manzarası sizi bekliyor. Sırtı manzara seyrederek takip ettikten sonra sağa saparak Keramete Köyü’ne inen toprak yola yönelirsiniz. Zaman kısıtlıysa doğrudan köyden Keramet’e giden yola yönelir veya dere kenarından gidebilirsiniz. Dere kenarını tercih ederseniz göreceğiniz iki küçük çeşmede suların tadına bakabilirsiniz. Çobanlar ikinci çeşmenin daha iyi olduğunu ifade ederler. Tepeden göl tarafına aşıp 20 dakika kadar ilerlediğinizde yolun altında sulak bir çayırlık civarında büyük karaağaçlar (Ulmus sp.) göreceksiniz. Köyden yörede üretilen zeytin ve zeytin yağı alabilirsiniz. Büyük çınar altında kahvede çaylarınızı içip en kısa sürede Keramet Ilıcasına gider, hemen sıcak doğal havuza dalarsınız. Havuzdan çıkınca mutlu bir şekilde aracınıza binersiniz. Bu yürüyüş yaklaşık 5 saat sürebilir. Sonbaharda renkler çok güzeldir, adeta bir renk cümbüşü parkur boyunca size eşlik eder. Güvenlidir. Yol üzerinde kızılcık, kuşburnu, böğürtlen ve muşmulaları patika kenarlarında bulabilirsiniz. Kimsenin yaşamadığı mezrada çobanlara rastlayabilir, mezrada dut, erik ve diğer meyvelerin tadına bakabilirsiniz. Patika son derece doğal, seyir zevki üst düzeyde, manzara fotoğrafları için çok elverişlidir. Her yaş grubuna uygun bu parkurda tüm katılımcıların mutlu ve huzurlu oldukları görsel bir şölen sizleri de beklemektedir. Parkurun uzunluğu yaklaşık 12 km olup, tespit edilen zorluk derecesi 2’dir.
Alternatif Öneriler: Zorluk yaşamak isteyenler başlangıç noktasından daha ileride bulunan dereyi geçince çeşmeden sağa sapan patikaya girerek yürüyüşe başlayabilirler. Sol taraftaki yamacı tırmanıp ana patikaya ulaşarak ve ana grupla birleşerek yürüyüşlerini sürdürebilirler.
▼ Aktoprak-Keramet Doğa Yürüyüş Parkuru GE İz Haritası
Yalova Doğa Yürüyüş Parkurları
#2 Sugören-Keramet Doğa Yürüyüş Parkuru (23Km)
Rota başlangıcı olan Sugören, Selanik kökenli bir köydür. Buraya Yalova-Bursa yolundan sola sapılarak gidilmektedir. Köyden ihtiyaçlarınızı karşıladıktan sonra Höyük Tepe’ye kadar araçla gider, tepeden İznik Gölü ve Marmara Denizi’ni, aynı noktadan Samanlı dağları ve Uludağ’ı seyredebilirsiniz. Yine aracınızla Dumantepe’ye çıkıp doyumsuz bir manzara görebilirsiniz. İstenirse Dumantepe altındaki çeşme karşısında bulunan Dumantepe yamacındaki patikadan yürüyüşe başlayabilirsiniz. Çamlık ve göl manzaraları eşliğinde duman tepeye ulaşabilirsiniz. Dumantepe’den sırtı takip ederek bir tarafta İznik Gölü, Samanlı Dağları ve hava uygunsa Uludağ’ı seyrederek, bir taraftan da Marmara ve İzmit Körfezi’ni görerek sırt yolundan Sermayecik dönemecine kadar gidebilirsiniz. Sola dönmeden sırtı takip ederek ve Mahmudiye yolunu da geçerek, sürekli sırttaki veya yanlarındaki yollardan ve Selimiye mezrasının yan sırtlarından devamla sola saparak Keramet’e ulaşırsınız. Yol boyunca sağ tarafta Yeniköy, Üreğil, Çakırlı ve Keramet köylerini yakından kuş bakışı görebilirsiniz. Yolun sırtlarla devam eden kısmı sürekli hakim rüzgarlar altındadır. Rüzgarların sırtlardaki büyük ağaçları ne şekilde etkilediğini burada görebilirsiniz. Sırttan yürürken şahin, kartal ve atmaca gibi yırtıcı kuşların süzülüşünü, termal hava akımları ile yükselip alçalmalarını bol bol seyredebilir, yaban hayatını belli ölçüde gözlemleyebilirsiniz. Yol kenarlarında baharda değişik bitki örtüleri vardır. Sırtı manzara seyrederek takip ettikten sonra sağa saparak Keramet Köyü’ne yönelirsiniz. Yolun altında sulak bir çayırlık civarında büyük karaağaçlar (Ulmus sp.) göreceksiniz. Yaşlı karaağaç türünü başka bir yörede göremeyebilirsiniz, çünkü bu ağaçlar büyük bir olasılıkla asit yağmurları ile kurudu ve bunların sadece kuru kalıntıları kaldı. Köyden yörede üretilen zeytin ve zeytin yağı alabilirsiniz, büyük çınar altında kahvede çaylarınızı içip en kısa sürede Keramet Ilıcası’na gider hemen sıcak doğal havuza dalarsınız. Bu yürüyüş yaklaşık 5 saat sürebilir. Parkur güvenlidir ve fotoğraf çekimi için farklı olanaklar sunar. Parkurun uzunluğu yaklaşık 23,2 km olup, tespit edilen zorluk derecesi 3’tür.
Alternatif Öneriler: Mahmudiye sırtlarından sonra Selimiye mezrasına yönelerek molayı burada verip dere içinden veya tekrar İznik Gölü’ne bakan sırtlara çıkarak buradan yola devam edilebilir.
▼ Sugören - Keramet Doğa Yürüyüş Parkuru GE İz Haritası
Yalova Doğa Yürüyüş Parkurları
#3 Şahinyurdu-Darıdere-Sarıkaya-Kurtköy Doğa Yürüyüş Parkuru (23Km.)
Rota başlangıcı olan Şahinyurdu Köyü Pomak kökenli bir köydür. Köyün geçim kaynakları zeytin ve hayvancılıktır. Gemlik’e gelmeden sola dönülerek taş ocakları ve kayalıklar arasından köye ulaşılmaktadır. Köy halkı çok çalışkan ve misafirperverdir. Köyde kahvelerde güzel bir çaydan ve gerekirse yerel ürünlerden aldıktan sonra yürüyüşe başlayabilirsiniz. Köyün ara sokaklarından yukarı sola yönelerek köyün piknik yeri olan ağaçlar altında çeşmelerden suyunuzu doldurur, nefis Umurbey, Uludağ ve Gemlik civarını seyredebilirsiniz. Daha sonra yoldan sırta çıkarsınız. Sırtta olağanüstü bir manzara, Gemlik Körfezi, Uludağ, İznik Gölü, Samanlı Dağları sizi mest edecektir. Göklere baktığınızda ise yırtıcı kuşların dairesel turlarını görecek ve köyün adının niye Şahinyurdu olduğunu anlayacaksınız. Sırttan sola dönerek, eski radarın olduğu yerin yanındaki Darıdere’ye yönelik patikadan sırt aşağı yürüyeceksiniz. Bazen küçük orman kenarlarından, bazen kırsal yamaçlardan sırtın genelde sol tarafından ilerleyeceksiniz ve aşağı meyilli yüksek bir ormana ulaşacaksınız. Orman altı çok temiz ve dik olduğundan aşağı doğru grup halinde çok güzel zikzaklı bir yürüyüş yaparak Darıdere’ye inersiniz. Darıdere, Sarıkaya altındaki vadiden, Kurtköy ve Safran Köyü kenarından Yalova’nın ortasından denize ulaşır. Kışın ve baharda her tarafta su olduğu halde kurak geçen yaz mevsimlerinde Darıdere başlangıcında su sorun olabilir. Sarıkaya altında bulunan Fasulyelik’e yaklaşık 50 metre kala sizi şaşırtacak düzeyde dere yatağından kaynaklar çıkmaktadır. Bu bölgede öğle molasını verip kaynaklara yakın yerde yemeğinizi yiyebilirsiniz. Fasulyelik mevkii, iki dere arasında değişik meyve ağaçları olan düz bir tarladır. Kamp yapmaya uygundur. Buradan yükselen patikalarla Sarıkaya’ya ulaşabilirsiniz. Eski ve iyi konumda olan bir patikadan olan önce sola yukarı, sonra yana yönelerek Sarıkaya’ya ulaşabilirsiniz. Burada yanlış patika tercihi yaparsanız yorulabilirsiniz. Fasulyelik’e gelmeden kayalığın az bir kısmını göreceksiniz, buranın görünen konumundan az çok gideceğiniz patika yönünü de tahmin edebilirsiniz. Sarıkaya, Yalova civarındaki en muhteşem kayalıktır. Birçok yerden rahatlıkla görülür. Bu dönem kaya civarında “define avcıları” yoğun faaliyettedir. Kayalık altında insan yaşayacak kadar bir mağara ve kazıntılar vardır. Eskiden yaşayanların mağaranın olduğu yerde ateş yakmaları sonucu kayada oluşturdukları is kalıntılarının metrelerce uzantıları hala görülmektedir. Yanlarda, özellikle kayalığın en yüksek olan Gemlik tarafında, çarşak ve akabilen çakıl toprak karışımı yoğun kazıntı artıkları mevcuttur. Bunlar yürüyüşçüler için tehlikeli olabilir. Baharda kaya üzerinde değişik türlerdeki bitkilerin güzelliği sizi şaşırtacaktır. Buradaki gözleminiz bittikten sonra patikadan devan ederek küçük bir vadiye geçeceksiniz. Burada yol ayrımlarından sağda olanlar doğru seçimler olacaktır. Ormanlara yapılan müdahaleler nedeniyle patikalar ve yollar bazen kaybolmakta bazen de bunlara yenileri eklenmektedir. Dereye paralel bir orman yolunu takiben Kapılıçınar’a ulaşırsınız. Bu bölgedeki piknik alanını gezebilir ve anıt çınar ağaçlarını görebilirsiniz. Kurtköy’de alabalık yiyebilir, buradan bal türleri ve yerel ürünler satın alabilirsiniz. Darıdere içinde muşmula, kızılcık ve diğer meyveleri mevsimine göre bulabilirsiniz. Fotoğraf çekmek için uygun bir parkurdur. Başlangıçtaki manzaralar ve Sarıkaya’nın görünümü etkileyicidir. Parkurun uzunluğu yaklaşık 17,3 km olup, tespit edilen zorluk derecesi 3’tür.
Alternatif Öneriler: Rotaları iyi bilen rehber varsa, birinci seferden sonra Darıdere içindeki Yörük evlerinden Beşpınar’a tırmanır, buradan Kurtköy’e veya Güney’e inebilirsiniz. Yine Şahinyurdu sırtlarından İznik Gölü taraflarına yönelir, çok güzel manzaralardan sonra, Yassıçalı üzerinden çok güzel bir patika ile Beşpınar’a ulaşır, buradan Güney veya Kurtköy’e inebilirsiniz. Ancak bu arazide yürümek için uygun boğazlı ayakkabı ve baton yararlı olabilir.
▼ Şahinyurdu-Darıdere-Sarıkaya-Kurtköy Doğa Yürüyüş Parkuru GE İz Haritası
Yalova Doğa Yürüyüş Parkurları
#4 Elmalık–Sugören-Elmalık Doğa Yürüyüş Parkuru (12Km)
Rota başlangıcı Elmalık köyüdür, köye Yalova’dan 6-7 dakika aralıklarla minibüsler gitmektedir. İstanbul’dan deniz otobüsleri ile gelenler için iyi bir fırsattır. Elmalık tarihi bir köydür, 18.yüzyılın ortalarında ilk kağıt fabrikası burada kurulmuştur. Köy halkı eğitimli, çalışkan ve misafirperverdir. Kahvelerde çayınızı içtikten sonra köy çıkışından sağa saparak Elmalık deresi yanındaki toprak yoldan yaklaşık yarım saat yürüyerek Alabalık tesislerine ulaşırsınız. Az ileride sola yukarı sapan orman yoluna girer, yokuş yukarı yaklaşık 20 dakika yürürsünüz. Bu yolda zaman zaman heyelanlı alanlar olsa da her zaman güvenli geçiş yerleri bulunur ve sorun olmaz. Yokuşu, etrafı seyrederek yavaş çıkmanız uygun olabilir, daha az yorgunluk hissedersiniz. Eğer servis aracı ile geldiyseniz ve grup performansı üst düzeyde değilse, araç Balıkhane’ye kadar getirebilir. Yokuş bitiminde sağa dönen yolda devam eder, küçük bir dereye ulaşırsınız, dere üzerinde kısa bir mola vererek, küçük su deposundan suyunuzu takviye edebilirsiniz. Hafif bir yokuşa tırmanır, az ilerde sağ yamaca sapan patikaya gelirsiniz. Burada şahane bir patika sizi beklemektedir. Burası çok derin V şeklinde tarihi bir patikadır. Muhtemelen eski tarihi yollardandır ve kervanların yıllarca aşındırdığı bir geçiş güzergâhıdır. Bunu takiben orman içinde güzel bir patikadan bir çayırlığa ulaşacaksınız. Eskiden çayırlık olan bu alan, şimdi böğürtlenlerle kaplıdır. Çayırlık, sonunda patika ormana girer ve yeni yapılan orman yoluna ulaşır. Orman yolu üzerinde bulunan iki çeşmeden ikincisi yaz-kış sürekli akar, burada bir mola verebilirsiniz. Daha sonra sağa ayrılan orman yolunu takip ederek yolun sağındaki alt tarafında çeşme olan bir çayırlığa ulaşırsınız. Burada öğle molası verebilir, çayınızı yapar ve Marmara’yı seyrederek yemeğinizi yiyebilirsiniz. Daha sonra çayırlığın sağ tarafından, çeşmenin altından orman içi patikaya girersiniz. Rota, çok doğal bir patika ile devam ederek Elmalık kalesi üzerindeki çayırlıklara ulaşmaktadır. Çayırlık başlangıcında küçük bir çınar ağacı (Platanus orientalis) ve çeşme sizi beklemektedir. Burada küçük bir mola verip Marmara’yı seyredebilirsiniz. Buradan Elmalık Kalesi’ne ulaşır, kalenin son kalan kalıntılarını görür ve ilerleyince tepeden ovayı ve geniş açıdan Marmara’yı görürsünüz. Tepeden inerken azami dikkat gerekir, burada kaymalar yaşanmaktadır. Köye ulaşınca meydandaki kahvelerde çayınızı içerek yorgunluğunuzu unutursunuz. Arzu ederseniz köyde çalışan su değirmeninden doğal buğday unu ve mısır unu alabilirsiniz. Dönüş çok kolay, sık aralıklarla Yalova’ya minibüsler çalışmaktadır. Parkurun uzunluğu yaklaşık 12,4 km olup, tespit edilen zorluk derecesi 3’tür.
Alternatif Öneriler: Dönüşte Kale’den önce İstihkâm tepe görülebilir. İsteyenler parkuru tersten yürüyebilir. Eğer çevreyi iyi bilen biri varsa, mevcut parkurun daha üstünden devam eden ve Avcılar Çeşmesi’nden geçen orman yolu denenebilir.
▼ Elmalık–Sugören-Elmalık Doğa Yürüyüş Parkuru GE İz Haritası
Yalova Doğa Yürüyüş Parkurları
#5 Hamzalı - Beşpınar - Güneyköy Doğa Yürüyüş Parkuru (15Km.)
Rota başlangıcı olan Hamzalı köyü, Gürcü kökenli bir köydür. Buraya Güney Köy’den veya Orhangazi’den gidilir. Araç, Güney Köy meydanının başlangıcından sola dönerek direk devam edip yan yollara sapmadan yaklaşık 5 km sonra Hamzalı Köyü’ne ulaşacaktır. Köyün geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve odunculuktur. Geldiğiniz yol istikametinde ilerleyip köyden çıkın ve yolu takip ederek vadideki yol ve tarlalar boyunca ilerleyin. Sola giden küçük vadi Fındıklı Köyü’ne gider. Az ilerde sola sapan küçük vadi Beşpınar altına yaslanır. Bu vadilere sapmadan ana vadiden devam edin, burada mevsime göre vadi boyunca dut, kiraz, kızılcık ve diğer meyveler mevcuttur. Sağa kıvrılan tarlalar bitince kısa bir ağaçlıktan geçip tekrar yeni bir yamaçta çayırlığa ulaşacaksınız. Çayırlık ve civarında çeşmelerde mola verip su takviyesi yapabilirsiniz. Vadiden yukarı çıkarsanız çok güzel bir patika ve sonra yaman bir taşlık yokuş sizi bekliyor. Burayı tercih ederseniz, yokuşta dikkatli yürümek gerekir, taş yuvarlanmasına karşı dikkatli olmak lazım. Yokuş sonunda hafif heyelanlı bir alanda bir çeşmeden sonra sağa dönerseniz güzel bir çayırlıktan Beşpınar’ı göreceksiniz. Karşı yamaca tırmanan yolu tercih ederseniz sizi Yılankaya’ya çıkarır. Sırtın diğer yamacındaki çayırlıkta eski bir çeşmeden suyunuzu içebilirsiniz. Daha sonra vadi içinden devam ederek, yokuş yukarı son kısmı büyük ağaçların oluşturduğu orman içinden, Yassıçalı sırtında büyük bir çayırlığa çıkacaksınız. Buradan Beşpınar’ı ve etrafı seyredebilirsiniz. Çayırlığın sağından orman içinden yan giden patika sizi güzel bir çayırlık ve çeşmeye ulaştıracaktır. Buradan Beşpınar yamaçlarını seyreder, uzun bir mola verir, çayınız varsa içebilirsiniz. Çayırdan sağa inen yoldan vadiye yönelir, vadinin karşısında Beşpınar tepesinin yanından geçen patikadan Beşpınar Yaylası’na ulaşabilirsiniz. Bu patika çok düzgün ve zevklidir. Çeşmede dinlenirken, patikanın gidişini karşıdan görerek yönünüzü belirleyebilirsiniz. Yol üzerinde hiçbir yörede göremeyeceğiniz Ayı Fındığı (Styrax officinalis) ağaçlarını inceleyebilirsiniz. Meyveleri fındık gibi olan bu ağaçların ana vatanı Anadolu olup ender yerlerde bulunmaktadır. Mevsim uygunsa Beşpınar sırtlarında şakayıkları (Paeonia sp.) görebilirsiniz. Beşpınar’da değişik iki çeşme başında öğle molası verir, manzarayı seyreder ve dinlenirsiniz. Yollar boyunca mevsime göre kiraz, erik, kızılcık, muşmula kestane, ayva, kuşburnu, kuzukulağı, kekik vs. toplayabilirsiniz. Yemek molasından sonra sizi bölgede görmeye pek alışık olmadığınız bir patika beklemektedir. Hamzalı’ya yapılan yeni orman yoluna girdiğinizde, yolun sağa kıvrıldığı yerde, tam karşıda tarla içinden bir patika devam etmektedir. Buradan devam ederek sol sırta döndüğünüzde patika sırt üstü devam eder. Tam başlangıçta, sağdaki kayalıktan Şahinyurdu’nun arka yamaçlarını, İznik Gölü’nü, göl civarındaki köyleri, hava açıksa İznik ve arka dağları dahi görmek mümkündür. Daha sonra patikadan devam ederek, sağa dik inen diğer bir patikaya sapmadan ilerledikten sonra, burada patika yine ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan sağdan giden doğrudan Güney Mezarlığı üstüne gider, soldan inen orman yoluna bağlanır. Bu yoldan taş ocağı yoluna, bunu takiben de birçok tarihi ve dini kişileri yetiştiren Güney Köy’e ulaşırsınız. Güney’de Dağıstan yemekleri yapan iki lokantadan hinkal, sürecet ve pakuk gibi Kafkas yemeklerini tadabilirsiniz. Patikalardan, yollardan, bakılacak yerlerden en güzel manzaraları seyrederken bunların kıymetini bilmek adına tarihi bir olaydan bahsetmek gerekir. Kurtuluş Savaşı’nda cepheye Güney Köy’den aynı anda yaklaşık 105 kişi gider, bunların o dönemde çektirdiği fotoğraf köy muhtarlığında bulunmaktadır. Gidenlerden 5 veya 6 kişi geri döner, onlardan biri yeni yetişen, çocuk yaşta biridir. Askeri birlikte çocuk olduğu gerekçesiyle kabul etmezler, geri köye gönderirler. Köye geri dönmesi annesini çok üzer, annesi çocuk yaştaki oğluna kızarak tekrar askere gönderir ve çocuk şehit olur. Onları rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyoruz. Parkurun uzunluğu yaklaşık 15,2 km olup, tespit edilen zorluk derecesi 4’tür.
Alternatif Öneriler: Hava açıksa ve Beşpınar görülüyorsa, Gemlik Şahinyurdu köyü sırtlarına doğru yürüyebilirsiniz. Burada tepelerde göreceğiniz link istasyonlarının direklerinin etrafını dolaşarak ve sırtlardan ve yamaçlardaki patikalardan Beşpınar’a gelebilirsiniz. Buradaki kayalık alanlarda yürümek için ayakkabı ve deneyiminizin yeterli olması gerekir. Beşpınar’dan Güneyköy’e sonra Boğadere’ye inip ordan orman yolu ile gelebilirsiniz.
▼ Hamzalı-Beşpınar-Güneyköy Doğa Yürüyüş Parkuru GE İz Haritası
Yalova Doğa Yürüyüş Parkurları
#6 Soğucak Kalıcı Konutları-Soğucak Tepesi Doğa Yürüyüş Parkuru (10Km)
Yalova’yı ve çevreyi kısa yoldan görmek isteyenler ve manzara sevenler için Marmara Bölgesi’ndeki en güzel manzaralı parkurdur. Aynı noktadan bu kadar çok tarihi alanı gören herhalde başka bir yer yoktur. Parkurun en üst noktasından bakıldığında, hava uygunsa Yalova, Termal tarafları, Beşpınar civarı, Gemlik üzerine düşen tepeler, Kurban Dağı, Gürle Kayası, Bayrak Tepe, Samanlı Dağları, İznik Gölü’nün bir tarafı, parkurun diğer ucundan gölün tümü, Dumantepe, Sugören ve Kirazlı sırtları, Çiftlikköy, Taşköprü tarafları, Marmara, Adalar, İstanbul, Kartal ve bu sahilin tümü olmak üzere daha birçok yer görünmektedir. Yalova’ya ilk gelenlere çevreyi tanıtmak için en kolay yöntem, buradan her tarafı görsel olarak anlatmak olmalıdır. Parkurun başlangıç noktası olan Soğucak Kalıcı Konutları’na minibüs veya aracınızla geldikten sonra, okulun karşısından ormana giren toprak yolu takip edersiniz. Yol çok hafif bir yokuştan sonra vadiye yönelecektir. Yaklaşık bir saat sonra yol, sola kıvrılarak büyük bir taş ocağının içinden geçerek tepeye yönelecektir. Tepeye çıkınca yol ikiye ayrılacaktır. Önce soldaki yoldan ilerleyerek Güney Köy üzerinde eski yangın kulübesinin bulunduğu çayırlığa gittiğinizde, başlangıçta anlatılan manzaraların ve yerlerin çoğunu göreceksiniz. Burada kısa bir moladan sonra aynı yoldan geri dönerek tam karşıki tepede göreceğiniz yeni yangın kulesine ulaşacaksınız. Yangın kulesinin üst katına çıktığınızda başlangıçta anlatılan yerlerden fazlasını görerek şaşıracaksınız. Yemeğinizi kulenin göl istikametinde kayalar üzerindeki uygun bir alanda yiyebilirsiniz. Buraya gelirken en az 1,5 litre su almanızda yarar var. Tepede bulunan üç kaynaktan biri yazları akmaz ve çeşme ısırganlar içinde kaybolmuştur, diğer ikisi başkaları tarafından taşındığından ve yol üzerinde olmadığından bulmanız imkânsız gibidir. Dönüşü, yangın kulesinden Kalıcı Konutlar yönüne indiğinizde orman içinde doğal bir patikadan yapabilirsiniz. Sırtı takip eden patika taşlık bir alandan sonra ikiye ayrılacaktır, sağdaki patika sizi orman yoluna indirecektir. İnerken dik olduğu için batonu olmayanların ellerine sopa alarak kontrollü iniş yapmalarında yarar vardır. Orman yolu ileride önce sağa, sonra sola kıvrılacaktır. Bu bölgede sağa giden diğer yollara sapmamanız gerekmektedir. Yolu takiben iniş bir toprak yoldan kalıcı konutların su deposuna ve konutlara ulaşacaksınız. Yol üzerinde kızılcık, muşmula, böğürtlen, kiraz, tepelerde kuzukulağı, ayı sarımsağı, kestane, koca yemiş ve kuşburnu gibi meyveler mevcuttur. Parkurun uzunluğu yaklaşık 9,6 km olup, tespit edilen zorluk derecesi 2’dir.
Alternatif Öneriler: İniş önerilen yerden çıkış yaklaşık 80 dakika sürmektedir. Bu parkurun inişini dağın Yalova’ya bakan yüzünden de yapabilirsiniz. Ayrıca Güneyköy’den veya Güney Benzin İstasyonu ve taş ocağından da tepeye ulaşabilirsiniz.
▼ Soğucak Kalıcı Konutları-Soğucak Tepesi Doğa Yürüyüş Parkuru GE İz Haritası
Yalova Doğa Yürüyüş Parkurları
#7 Ferhat Yolu-Yedi Pınarlar-Ferhat Yolu Başlangıcı Doğa Yürüyüş Parkuru (6Km)
Parkur başlangıcı, Gökçedere’den Sudüşen’e giden yolda yaklaşık bir saat yürüdükten sonra sola giren bir patikadan başlar. Patika başlangıcının tam karşısında Sivrice Tepesi bulunmaktadır. Buradan gelen bir patika, Ferhat Yolu’nun başlangıcının tam karşısına rastlar. Patika başlangıcı ve devamı oldukça düzgün olup, yamaç doğrultusunda kanal boyu devam etmektedir. Başlangıçta sola dik çıkan patikalar dönüş yolumuzun sonu olacaktır. Patika boyunca yolu şaşırmamak için Ferhat Yolu’na adını veren, taşlardan oyularak yapılan su kanallarını takip etmek gerekir. Taşlar ve kanallar zaman zaman kaybolur ve tekrar açığa çıkar. Sola inen patika, aşağıdaki derede bulunan Gökçedere Şelalesi’ne iner. Ferhat yolu yaklaşık 1,5 saat sonra orman yoluna ulaşır. Ferhat Yolu’ndan akan su, Termal ve Gökçedere’de günlük işlerde ve sulamada kullanılmaktadır. Kanalın suyu daha yukarılarda bulanan Yedi Pınarlar’dan gelmektedir. Yedi Pınarlar’a giden bir patika daha yukarılardan geçmektedir. Ferhat Yolu’nun bitiminde, orman yoluna sapmadan derede biraz ilerledikten sonra sol yamaca tırmanmanız gerekmektedir. Yamaç oldukça diktir. Küçük patikalar yukarı doğru devam etse de sonra kaybolur. Patikaya çıkış düşük bir tempoda birkaç mola ile yarım saat kadar sürebilir. Yandan ilerleyen patikaya ulaştıktan sonra sola dönerek yan yan devam etmeniz gerekiyor. En son bir dere ve yine bir orman yoluna ulaşacaksınız. Yeni yolda sola kıvrılarak devam etmeniz gerekiyor. İlerde bir şelale sesi duyacaksınız. Ancak buraya iniş risklidir. Deneyimi olmayan kişilerin buraya inmemesi gerekir. Yedi Pınarlar bu bölge olup, sular bu bölgelerden çıkmaktadır. Ancak çeşmeler yeni yolun hafriyatı altında kaldığından bir şey göremeyeceksiniz. Dönüş yine aynı yerden olacak. Ancak tırmandığınız yamaca sapmayacak, patikayı devam ederek ilerde sola dönecek, çukur bir alanda ilerledikten sonra orman yoluna çıkacaksınız. Yolu dik geçerek ormandan aşağı inen bir patikadan başlangıca ulaşacaksınız. Parkurun uzunluğu yaklaşık 5,7 km olup, tespit edilen zorluk derecesi 3’tür.
Alternatif Öneriler: Başlangıç için Üvezpınar Sudüşen Şelalesi yolunda Ferhat Dede tesislerinden ilerden sağa sapan orman yoluna girerek yan ilerledikten sonra sağa yönelerek çıkacağınız büyük alanda sivrice tepesini görecek ve o istikamette orman yolu ve patikayı takip ederek Gökçedere’den gelen yolla birleştiğinizde Ferhat Yolu karşınıza çıkacaktır. Ferhat yolu bitiminden sonra orman yolundan sola ilerleyerek kuş yuvadan Sudüşen’e inerek oradan tekrar Gökçedere’ye veya Üvezpınar’a ulaşabilirsiniz. Üvezpınar’a inen yoldan sağa saparak baraj kenarından da Termal girişine çıkmanız mümkün. Dönüş için Sivrice Tepesi’ne çıkan patikaya sapar ve soldaki patikayı takip ederseniz yan olarak doğal bir patikadan ilerleyeceksiniz. Büyük bir kayayı ve kazıntıları takiben yan yolda bir saat kadar ilerledikten sonra, sola inişe yönelen yoldan ana orman yoluna ve yol kenarındaki çeşmeye ulaşabilirsiniz. Yola Gökçedere yönünde devam ederseniz sağda küçük bir baraj göreceksiniz. Baraj köprüsüne çıkarak barajı ve civarı seyredebilirsiniz. Gökçedere veya Termal’de doğal sıcak havuz ve banyo gibi tesislerden faydalanarak yorgunluğunuzu atabilirsiniz.
▼ Yalova Topçular-İznik Boyalıca Parkuru GE İz Haritası
Yalova Doğa Yürüyüş Parkurları
#8 Selimiye-Onno Tunç Anıtı-Aldere-Karlık-Delmece Doğa Yürüyüş Parkuru (13Km)
Gemlik tarafından gelirseniz aracınızı Selimiye çıkışına bırakarak buradan başlayabilirsiniz. Yolun başlangıcındaki köy mezarlığı, seyrek orman ve çayırlıklardan sonra solda kısa bir yol aralığından Onno Tunç Anıtı’nı göreceksiniz. Anıtı inceledikten sonra yolu takip edince sizi bir kavşak karşılayacak, az ileriden karşıya geçip vadiden devam ederek ortadaki yoldan Aldere’ye ineceksiniz. Bir süre orman yolunda yürüdükten sonra Aldere çayırlıklarına ulaşacaksınız. Aldere’de dere içinde kaynak suları bulabilirsiniz, çayırlık üzerinde bulunan çeşmeden yanınıza yeteri kadar su almanızda yarar yar. Aldere, ortadan akan bir derenin, etrafında çayırlıkların, çayırlık üzerinde seyrek ağaçların ve yanlarda şahane çam ormanlarınun olduğu çok nefis bir vadidir. Bu ormanlarda meşe (Quercus sp.) ve çam (Pinus sp.) ağırlıklı türler varken, yöreye hakim olan kestane (Castane sp.) ve ıhlamur (Tilia sp.) türlerinden hemen hemen hiç yoktur. Dere kenarından yürümek zevklidir, sağ tarafınızda orman yolu devam eder. Sağdan sapan bir orman yolu Delmece tarafına yönelir. Ancak sizin vadi yönünde ilerleyip vadi bitince dereyi geçerek sağa yönelen yoldan ilerlemeniz gerekiyor. Tatlı bir yokuşla yaklaşık bir saat yürüdükten sonra birkaç değişik patika ve yolun buluştuğu bir alanda sol tarafa yönelen orman yolundan devam ederek Karlık Yaylası’nı gösteren tabelalara ulaşacaksınız. Yaylada gezip etrafı seyredebilir ve mevsime göre çok güzel göl ve doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Yaylanın yanından Marmara’ya doğru uzanan patika Esenköy’e gider. Aynı yoldan tabelaları takip ederek dönebilirsiniz. Gerek Aldere’de gerekse Karlık’da mevsime göre değişik doğal meyveler yiyebilirsiniz. Dönüş yolunda isterseniz önce sağdaki orman yoluna sapar, sonra solda bir dereyi geçerek orman içindeki güzel bir patikadan Delmece Yaylası ortalarına çıkarsınız. Doğrudan tabelaları devam ederek Delmece Yaylası’nın başlangıcına da çıkabilirsiniz. Şifalı sudan içebilir, yaylada kurulan tesislerde yemek veya çayınızı içebilirsiniz. Farklı yerler görmek isterseniz dönüşü Selimiye, Narlı, Gemlik üzerinden, veya Selimiye, Hayriye, Mecidiye, Armutlu üzerinden de yapabilirsiniz. Parkurun uzunluğu yaklaşık 13 km olup, tespit edilen zorluk derecesi 3’tür.
Alternatif Öneriler: Bu parkura Hayriye köyünden de başlayabilirsiniz. Eğer Gemlik tarafından dönmek isterseniz, ters yönden başlanırsa daha az yorucu olabilir zira Aldere’den Karlık yaylasına çıkan yokuş bazı katılımcılar için uzun olabilir.
▼ Selimiye-Onno Tunç Anıtı-Aldere-Karlık-Delmece Doğa Yürüyüş Parkuru GE İz Haritası
Yalova Doğa Yürüyüş Parkurları
#9 Teşvikiye-Erikli Doğa Yürüyüş Parkuru (9Km)
Parkur, Çınarcık’a bağlı Gürcü kökenli Teşvikiye beldesinden başlar. Yalova’da en çok kullanılan parkurlardandır. Kamp yapmaya uygunluğu nedeniyle gençler tarafından en çok gidilen yerlerdendir. Köyde yol üzerindeki kahvelerde çayınızı içer, suyunuzu doldurduktan sonra yola koyulursunuz. Erikli’ye kadar performansa bağlı olarak 3-3,5 saat kadar sürer. Erikli Yaylası’na kadar yol dik olarak ilerler. Bıktırıcı düzeyde dik olmasa da sizi terleteceğinden emin olabilirsiniz. 20-30 dakikalık ilk molanızı burada vererek, dış katman giysilerinizi çıkarıp yokuşa devam ediniz. Yol üzerinde çeşmeler vardır ancak mevsimine göre akmayanlar olabilir, bu nedenle mataranızı fırsat buldukça sürekli doldurunuz. Buradan Erikli Yaylası’na ulaşırsınız, Kent Ormanı’nı gezer, köy yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Buradan Çifte Şelaleleri görürsünüz. Aynı yoldan geri dönebilirsiniz veya aracınız sizi yayladan alabilir. Parkurun uzunluğu yaklaşık 9 km olup, tespit edilen zorluk derecesi 3’tür.
Alternatif Öneriler: Teşvikiye’den Erikli Yaylası’na kadar var olan birçok patika da yürüyüş için kullanılabilir. İsterseniz vadi içinden veya yoldan Delmece’ye gidebilir, Karlık Yaylası’nı ve Şifalı suyu görebilirsiniz. Bu alternatifi tercih ederseniz aracınızın Delmece’ye çıkması gerekir.
▼ Teşvikiye-Erikli Doğa Yürüyüş Parkuru GE İz Haritası
Yalova Doğa Yürüyüş Parkurları
#10 Hayriye Köyü-Berkece Mezrası-Taz Dağı-Mecidiye Doğa Yürüyüş Parkuru (18Km)
Parkur başlangıç noktası olan Hayriye Köyü Gürcü kökenli bir köydür. Buraya Yalova’dan, Delmece üzerinden, Gemlik’ten Narlı Köyü üzerinden veya Armutlu’dan, Mecidiye Köyü üzerinden gelebilirsiniz. Köyden Mecidiye yoluna yöneldiğinizde yol kenarında bulunan birkaç evden sonra sağa döner, tabelanın da işaret ettiği yeni bir asfalt yoldan meşe ve çam ormanlarından sonra Berkece mezrasına ulaşırsınız. Mezrada kışın kimse oturmaz, yazın yayla olarak kullanılır. Burada eski meyve ağaçları ve diğer yaşlı ağaçlar vardır. Mezradan sonra çam (Pinus sp.), meşe (Quercus sp.) ve kayın (Fagus sp.) ormanları arasından yol devam eder. Sola ve sağa sapan yollara girmeden ilerde Çadra denilen uzun bir yaylaya çıkacaksınız. Çadra çayırlığının sağ tarafından ilerleyerek Mecidiye Köyü yayla evlerine ulaşacaksınız. Yayla Taz Dağı’nın eteğinde bulunur. Yayla evlerine ulaştıktan sonra sağdaki yokuşa yönelen yol Taz Dağı’na gider. Aslında uzaklardan, Mecidiye’den, Selimiye’den, Narlı sırtından Taz Dağı’nı görebilirsiniz. Buradan iyi bir gözlemle gideceğiniz rotayı tahmin etmek yararlı olabilir. Yolda kıvrım ve sapaklar çok olduğundan, CPS kayıtlarına göre veya bir rehberle gitmenizde yarar var. Yokuş yukarı kısa boylu meşe ormanlarından ilerledikten sonra yol sola yönelerek tepeye ulaşacaktır. Tepede yangın kulesi bulunmakta, buradan çok geniş bir açı ile Marmara’yı ve Gemlik Körfezi’ni görmenin hazzını yaşayabilirsiniz. Hava koşullarına göre Kurşunlu, Mudanya, Bandırma, İmralı ve Marmara Adaları, İstanbul’un hemen hemen tümü ve Uludağ görülecektir. Diğer tarafta Delmece sırtları, Selimiye ve Hayriye köyleri ile Onno Tunç’un uçağının düştüğü alanı göreceksiniz. Aynı yoldan Çadra mezrasına dönerek sağdan asfalt yoldan Mecidiye Köyü’ne ulaşırsınız ancak bu yol asfalttır. Buradan yürümek istemezseniz, Taz Dağı yangın kulesinden Mecidiye Köyü çok yakın görünmektedir. Burası sürekli inişi olan bir yerdir ve ormandan ince bir patika Mecidiye’ye gitmektedir. Orman bekçisinden de bilgi alarak uygun havada bu alanı görerek köye inebilirsiniz. Parkurun uzunluğu yaklaşık 17,6 km olup, tespit edilen zorluk derecesi 4’tür.
Alternatif Öneriler: Mecidiye Köyü’ndeki köylülerden tarif alarak yürüyüşe tersten başlayabilirsiniz. Taz Dağı tepesindeki yangın kulesi net görünür, kuleyi gözden kaybetmemeye çalışarak zirveye ulaşırsınız. Bu durumda dönüşü Çadra ve Berkece üzerinden yapabilirsiniz.
▼ Hayriye Köyü-Berkece Mezrası-Taz Dağı-Mecidiye Parkuru GE İz Haritası
Yalova Doğa Yürüyüş Parkurları

 

Neden Yalova'da Doğa Yürüyüş Yapmalı?

  1. Yalova'ya ulaşım çok kolaydır, hızlı feribot ve deniz otobüsü ile İstanbul'dan kısa sürede gelebilirsiniz. Elmalık, Soğucak Kalıcı konutları, Termal, Güney Köy ve diğer köylere minibüsle kolayca ulaşabilir, yürüyüşünüze başlar, güzel bir alanda mola verip başka bir patikadan geri dönebilirsiniz veya başka bir köye yürüyebilirsiniz. Seçeceğiniz alternatif yollara göre yürüyüşünüz birkaç saat sürebileceği gibi gün boyu da devam edebilir.
  2. Tüm rota başlangıçlarına kısa sürede ulaşım mümkün olmakla birlikte, Yalova'dan köylere ve bütün yerleşimlere ulaşım için kullanılacak yollar asfalttır.
  3. Türkiye'nin en sık orman örtüsü ile kaplı illerinden biri Yalova'dır (toplam yüzölçümünün yaklaşık %60'ı orman). Parkurların hemen hepsinde çeşmeler ve su kaynakları vardır.
  4. Her yaş ve performansa uygun rota seçenekleri vardır, gerek rota uzunluğu ve rota zorluğu gerekse manzara bütünlüğü ve peyzaj açısından birçok alternatif mevcuttur.
  5. Rotalar taş düşmesi, heyelan ve çığ gibi kayda değer tehlikeler içermemektedir.
  6. Doğa koşulları flora, fauna ve doğa yürüyüşü için uygundur, her yürüyüş parkurunda yaban hayatının izlerini görebilirsiniz. Mevsime göre yollarda kiraz, erik, elma, muşmula, böğürtlen, kestane, koca yemiş, çilek, kızılcık gibi doğal ortamda yetişen meyveler bulabilirsiniz.
  7. Yalova'nın değişik kültürlere sahip köylerinde yaşayan misafirperver insanları, doğa yürüyüş faaliyetlerini desteklemekte ve olumlu bakmaktadır.
  8. Gerekli durumlarda haberleşme, konaklama ve sağlık tesislerine ulaşım kolaydır.
  9. Patika özellikleri, doğa yürüyüşleri açısından oldukça doyurucudur, yürüyüş parkurlarında eğim zorlayıcı değildir. Patika özellikleri ve eğim bakımından çok değişik alternatifler vardır.
  10. Fotoğraf çekimi için uygun manzara seyir noktaları mevcuttur.
  11. Başlangıç noktasına başka bir rotadan geri dönebileceğiniz veya kişisel aracınızla gidebileceğiniz rotalar mevcuttur.
  12. Patikalar yürüyüşe uygundur. Yorucu çok dik eğimler azdır. Zeminler de rahatsız edecek taban suyu çamur ve bataklıklar yoktur. Parkurlarda kaza riski çok azdır.
  13. Dört mevsim doğa yürüyüş faaliyetine uygundur.
  14. Yalova Atatürk‟ün kentidir. Burada Termal'i, Atatürk Köşkü'nü, Yürüyen köşkü ve Atatürk‟ün birçok eserini ve izlerini görebilirsiniz.

destekleyici kaynaklar
YALOVA DOĞA TURİZMİ MASTER PLANI

Yalova Doğa Yürüyüş Parkurları
Tarih 2020-06-16 17:58:20

yalovadoğa yürüyüştrekkingparkurları
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 4 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 4 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 4 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 5 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 5 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 6 ay önce