Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

Günübirlik Doğa Yürüyüşü İçin Gerekli Malzemeler

Günübirlik Bir Doğa Yürüyüşü İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Günübirlik Doğa Yürüyüşü İçin Gerekli Malzemeler
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

Bir doğa yürüyüşünde çeşitli maksatlarla şehirde yapılan yürüyüşlere göre daha farklı malzemelere ihtiyaç duyulur. Şehir parkında, modern yaşam imkanları içinde, güvenli bir ortamda yapılan yürüyüşlerde daha çok konfor, görsellik, marka vb olgular tercih edilirken bir doğa yürüyüşünde yaşanabilecek bir olumsuzluk durumunda kişiyi normal hayatına ulaştırabilecek şey öncelikle malzemenin varlığı, sağlamlığı, teknik üstünlüğü, kullanabilme yetisi vb maddeler öne çıkar. Bu makalede doğa yürüyüşüne yeni başlayan kişiden grup sorumlusuna kadar ihtiyaç duyulabilecek malzeme öneri listelerini bulabilirsiniz.

  Yeni başlayanlara ilk öneriler

Doğa spor malzemeleri oldukça yüksek maliyetli eşyalardır. Doğa yürüyüş sporuna yeni başlayacak kişiler öncelikle bu spora ne kadar ve ne yoğunlukta devam edecekleri belli olmadan büyük harcamalar yapmamalıdırlar. Örneğin yürüyüşün en önemli malzemesi olan bir yürüyüş botunun fiyatı, özelliklerine göre 300TL - 1500TL arasında olabilmektedir. Yani bilgi seviyeniz artmadan ihtiyacınız olmayacak şeyleri dahi alabilirsiniz. İlk yürüyüşünüze çıkarken sitelerde gördüğünüz herşeyi almayın.

Yeni başlayanlar öncelikle şehirde yürüyüş sürelerini ve mesafelerini arttırmalılar, ilk doğa yürüyüşü için tercih edecekleri etkinlik kolay olarak kategorilendirilen 10-12km civarında bir aktiviteyi seçmelidirler. Bununla beraber kondisyonunun iyi olduğunu düşünen kişiler ilk etkinliğine katılmadan önce aktivite sorumlusu ile iletişim kurmalı, parkur zorluğu ve diğer etkenler hakkında bilgi aldıktan sonra karar vermelidirler. 

"Doğa yürüyüşüne yeni başlayanlar için 10 önemli ipucu" yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.

  Olmazsa olmaz malzemeler

Boğazlı yürüyüş botu: Ortopedik, rahat, bileği koruyan ve yere iyi tutunan yürüyüş botudur. Aldığınız yeni bir botu mutlaka şehir ortamında bir süre giyip tecrübe etmelisiniz. Spor ayakkabısı veya sandalet size yeterli olmayabilir.

"Yürüyüş botları nasıl seçilir" ve "Ayakkabı seçimi" yazılarmızı buradan inceleyebilirsiniz.

Yürüyüş çorabı: Çift tabanlı, manşeti botun boğazından daha uzun, ayakkabı içinde toplanmayan, hızlı kuruyan polyester oranlı çoraplardır. Tamamı pamuklu, ince şehir çorabını tercih etmeyin.

"Doğru çorap seçimi ve giyimi" yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.

Yürüyüş pantolonu: Çabuk kuruma özellikli (polyester veya benzeri malzeme içeren), doğadaki hareketleri (yukarı büyük adım, çömelme vb) kısıtlamayan, bazı bölümleri (bel, diz, oturma kısmı vb) güçlendirilmiş pantolondur. Kot pantolon ise olmaz.

Termal t-shirt veya gömlek: Çabuk kuruma özellikli (polyester veya benzeri malzeme içeren), termal tshirtlerdir. Tercihen uzun kollu, doğada fark edilebilek içinde renkli tshirtler. İçine veya üzerine giyilen pamuklu giysi terin atılmasını engeller, kurumaz ve vücut ısısını düşürür.

"Doğru kıyafet seçimi" yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.

Sırt çantası: Günlük ihtiyaçlarınızın sığabileceği, çift omuz askılı 30Lt.lik bir sırt çantası olabilir. Sırt çantanızın içinde de şunlar olmalıdır.

  • Su: Doğa yürüyüşünün süresi ne olursa olsun asgari 1Lt su bulundurmalısınız.
  • Yiyecek: Daha çok atıştırmalık, basit ama enerji veren yiyecekler (kurutulmuş meyveler) tercih edebilirsiniz.
  • Yedek termal t-shirt: Yürüyüş sırasında terlediğinizde sağlıklı kalmanız için değiştirebileceğiniz ekstra tshirt.
  • Yedek çorap: Çeşitli nedenlerle ıslanan çorabınızı değiştirebilmeniz için.
  • Şapka: Güneşten korunmak için siperlikli veya kenarlıklı bir şapka.
  • Güneş gözlüğü, kremi: Güneşten korunmak için ihtiyaçtır.
  • İlk yardım malzemesi: Varsa kullandığınız ilaçlar ve basit de olsa temel ilkyardım malzemeleri.
  • Fener: Yürüyüşün akşam karanlığına kalabileceğini düşünerek çantanızda basit de olsa bir el veya kafa feneri.
  • Çakı: Yiyecek ve meyveleri kesebilmeniz için.
  • Düdük: Acil durumlar için olmazsa olmazdır.
  • Polar hırka, rüzgarlık veya yağmurluk: Yaz gününde dahi bunlardan birisi çantanızda olmalıdır. Mola verdiğinizde teriniz kurumaya ve üşümeye başlarsınız. Bu giysiler vücut ısınızı korur. Yağmur ihtimali varsa polar mont yetersiz kalacaktır.
  • Yedek telefon bataryası.
  • Çöp poşeti: Doğada ürettiğiniz çöpleri şehre getirmek için poşetiniz olmalıdır. Yiyeceğinizi muhafaza ettiğiniz poşeti bu amaçla kullanabilirsiniz.

Baton: Alacağınız destekle yürüyüşünüzü daha kolay hale getirecektir. Doğada bulacağınız düzgün, uzun bir dal parçası da işinizi görebilir.

Tozluk: Yağmur, çamur, kar vb olduğunda pantalonunuzun paçasının, dolayısıyla çorabınızın ve dolayısıyla botunuzun içinin kuru kalmasını sağlar. Çalılık kısımlarda ise ayak bileklerini korur.

  Mevsimlere göre malzeme değişiklikleri

Yürüyüş botları: Yazın düz parkurlarda belki sandalet ve konçsuz botlar kullanılabilir.

Yürüyüş pantalonu: Yazın kısa pantolon giyilebilir. Sonbaharda su kaydıran, kolay kuruyan pantolonlar tercih edilebilir. Kışın içi miflonlu pantolon veya içlik ile kullanılan su geçirmez bol pantolon giyilebilir.

Giyecek: Kış mevsiminde buff, bere, eldiven daima çantada bulundurulabilir. Yağmurun yüksek olduğu günlerde mont yerine panço alınabilir.

Termal t-shirt: Kışın ilmik yoğunluk oranı yüksek termal t-shirtlere geçilebilir.

Su: Yaz mevsiminde yanınıza alacağınız su miktarını 1,5Lt'ye çıkarabilirsiniz.

Yiyecek: Yazın daha hafif, su içeren, lifli yiyecekler, meyveler daha iyidir. Kışın sıcak su, çay, kahve vb içecekler de alınabilir.

İlk yardım: Yazın güneş koruması için dudak kremi, baş ağrısı hapları, arı sokmasına karşı sprey, kas kramplarına karşı soğuk sprey ilave edilebilir.

Tozluk: Kışın kalın kumaşlı kar tozlukları, yazın ise daha ince veya boyu kısa tozluklar tercih edilebilir. Sık dokulu kumaştan yapılan tozluklar daha yüksek yalıtım sağlar. Fermuar yerine cırt bantlı olanlar, ayakkabı alt bağlantısı ise çelik tel yerine kemer olanlar, bağcığa sabitlenme kancası olanlar tercih edilebilir.

  Grup sorumluları için ilave malzemeler

Grup sorumlusu, rehber, vb gibi sorumlu görevle doğaya çıkanlar için aşağıdaki ilave malzemeleri çantalarında bulundurmaları faydalı olabilir.

  • Gps
  • İlk yardım seti
  • Fazladan çorap, bere, eldiven
  • Fazladan sıcak su, bardak, yiyecek
  • Çakmak, kibrit veya ateş başlatıcı
  • Çok fonksiyonlu çakı
  • Acil durum battaniyesi
  • Yedek pil

  Doğa yürüyüşü için iyi özellikli malzeme önerileri

Yürüyüş botları: Botlarınız asgari 2/4 sertlikte, vibram tabanlı, goretex, nefes alabilen, hafif malzemeden yapılmış olabilir.

Termal t-shirt: Hızlı kuruyan, kaliteli polyester malzemeden yapılmış.

Sırt çantası: Batonların bağlanabileceği askı bağları ve çanta yağmurluğu mutlaka olmalıdır. Yan cepleri, altta ayrı yükleme bölümü, şapkasında iç ve dışta kolay ulaşım cepleri olmalıdır.

Su matarası: Rahat su doldurulabilmesi için ağzı geniş, hafif, min 0,75Lt kapasiteli su matarası.

Şapka: Taraklı, enseyi kapatan veya tam çevre kenarlıklı şapkalar. Taraklı şapkalar yağmurda, daimi gözlük kullananlara konfor sağlar.

Ateş: Zippo tipi, manyetolu çakmak veya magnezyum ateş başlatıcılar her şartta ateş yakabilmeyi sağlar.

Outdoor mont: Nefes alabilen, su geçirmeyen, kapişonlu, kapişonunun içine kask giyilebilen, kol manşetleri, göğüs fermuarı cırt bantla desteklenen, kol altlarında havalandırması olan, içi alüminize malzeme ile kaplanmış olabilir.

Baton: Mantar saplı, teleskopik, 3 bölümlü, hafif (alüminyum, karbon veya alaşım), darbe emici amortisörlü, kar, çamur kapakları olan batonlar daha iyidir.

buny

Günübirlik Doğa Yürüyüşü İçin Gerekli Malzemeler
Tarih 2020-05-27 14:59:19

Günübirlik Doğa Yürüyüşü İçin Gerekli Malzemelerdoğa yürüyüşmalzemegünübirlikTrekking Turları 2019KONAKLAMALI Doğa TurlarıDoğa Yürüyüşü organizasyonlarıYuvacık trekkingBursa trekking gruplarıTrekking doğa yürüyüşüİstanbul trekking rotaları
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 5 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 6 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 7 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 7 ay önce