Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

En Temel İlk Yardım Maddeleri 1 - Küçük Yaralar

Doğada Küçük Yaralar

En Temel İlk Yardım Maddeleri 1 - Küçük Yaralar
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

 

Bir Doğa Yürüyüşçüsünün Bilmesi Gereken En Temel İlk Yardım Maddeleri

1 - Küçük Yaralar

Doğada spor yapan her kişi asgari temel ilk yardım bilgilerine sahip olmalıdır. Bu bilgilere öncelikli olarak kendi sağlığınız ve güvenliğiniz için sahip olmalısınız. Ve sonrada eşinize, çocuğunuza veya çok yakın bir arkadaşınıza bir kaza anında yardımcı olabilmek için bilmelisiniz. Bilmiyorsanız, belkide onların, o en basit müdahaleyi yapamadığınız için ömür boyu bu kazanın olumsuz etkileriyle yaşamak zorunda kalmasına engel olamayabileceksiniz.

Bu makalede sizin, arkadaşınızın veya grubunuzdaki birinin doğada başınıza gelebilecek en basitten en ciddi vakaya kadar o anda elinizde bulunan imkanlarla neler yapabilirsiniz tavsiyeleri anlatılmıştır. Burada bahsedilenler tamamen bir tavsiye niteliğinde olup kesinlikle profesyonel tıbbi yardım yerine geçmeyecektir. Basit veya ciddi her vaka mutlaka tıbbi yardım alınarak sonuçlandırılmalıdır.

Vücutta oluşan yaralanmaların tedavisi önemli bir beceridir. Ancak bir doğa sporcusunun herşeyi bilmesinden ziyade gerçekten kendisi için önemli olan şeyleri bilmesi ve bunlarla ilgili malzemeleri bulundurması gereklidir. Bu yazı dizisinde her doğa yürüyüşçüsünün başına gelmesi muhtemel kaza, yaralanma vb ne karşı bilmesi gerekenler kolay anlaşılır ipuçları halinde sunulmuştur.

      Küçük yaralar

Doğada boyutu, ciddiyeti her ne kadar küçük olursa olsun, hiçbir yara göz ardı edilmemelidir. Bu bölümde küçük yara çeşitlerinin temizlenmesi ve yürüyüşe devam edebilmek için bazı ipuçları sunulmuştur.

Su toplamış kabarcıklar

Su toplamaları çoğunlukla ciltteki aşırı nemin bir sonucu olarak sürtünme sonucunda meydana gelir. Su toplaması aşırı derecede acı vermediği sürece, içini boşaltmamak en iyisidir. Bu, enfeksiyon kapma riskini arttırabilir. Kabarcık derisinin kendi kendine soyulmasına izin verilmelidir. Zamanından önce patlamasını önlemek içinde dokunmaktan ya da tahriş etmekten kaçınılmalıdır.

Antiseptik (veya temiz) bir bezle kabarcığı güzelce temizleyin. Bir iğne veya bıçağın ucunu alkollü bir çubukla veya alev ile sterilize edin ve kabarcığı kenarına yakın bir noktadan iğneyi dik olmayan bir açıyla batırarak yavaşça delin. Kabarcığın tepesini sağlam bırakarak deliğin ters tarafından sıvının delikten dışarı çıkmasını sağlayacak şekilde masaj yapın.

İçi boşalmış kabarcık derisi gevşeyecek, sürtünmede kopacak ve altındaki hassas doku enfekte olabilecektir. (Dikkat!. Hassas dokunun sürtünmesi oldukça acı verici olabilir.) Yumuşak ve temiz bir kumaş parçasını halka şeklinde keserek sürtünmeyi azaltacak şekilde kabarcığın üzerine yerleştirin. Halkanın içini antibiyotik merhemle (su toplamasının enfeksiyon kapmasını engellemeye yardım eder.) (veya vazelin) doldurun, halkayı sporcu bandı veya başka bir bant ile kapatın.

Sıyrıklar

Sıyrıklar genelde ağrıdırlar ve hemen kanarlar ve ağrı şiddeti değişik olur. Bir sıyrık genellikle küçük ve yüzeyseldir ancak enfeksiyonu önlemek için doğru şekilde müdahale edilmesi gerekir.

Yarayı sabunlu gazlı bez veya bandana vb ile nazikçe ovarak sıyrıktaki kir ve parçacıkları temizleyin. Tüm deri döküntülerini çıkardığınızdan emin olun (Dikkat!. Bu işlem acı verici olabilir). Deri üzerindeki tüm sabunu durulayın. Ardından bir temiz bir gazlı bez parçasına biraz antibiyotik merhem sürün ve sıyrığın üzerine bantlayın. Ped, yarayı tamamen kapatmalıdır.

Yanıklar

Isıya maruz kalan yanık bölgesini hemen soğuk suyun içine sokun veya asgari 20 dakika çeşme suyunun altına tutun. En iyi ikinci yöntem ise su ile ıslatılmış bir bandana veya kumaş parçası ile yanık merhemi veya aloe vera kremini yanık bölge üzerine uygulayın. Ağrı önemli ölçüde azalıncaya kadar soğutmaya devam edin. Ardından yanık merhemi ve gazlı bezle yanık bölgeyi örtün. yanık bölgesinde kabarcıklar oluşursa, kabarcıkların mümkün olduğunca uzun süre patlamasına engel olmaya çalışın. Kişinin bilinci yerindeyse sıvı vererek sıvı kaybını önleyin.

Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem oluşumu varsa, 1nci derece yanıktır ve yaklaşık 48 saat içinde iyileşir. Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) varsa, ağrılıysa, 2nci derece yanıktır ve derinin kendini yenilemesi ile kendi kendine iyileşir.

      Enfeksiyon belirtisi gözlem

Tüm yaralar (yanıklar ve sıyrıklar dahil) enfeksiyon belirtileri açısından aşağıdaki maddeler kapsamında gözlenerek düzenli olarak kontrol edilmelidir;

1) Artan ağrı, ateş, kızarıklık ve şişlik,
2) Artan beyaz irin,
3) Yaranın çevresindeki cildin hemen altındaki kırmızı çizgilerin gözlenmesi,
4) Ateş.

Bu belirtiler ortaya çıkar ve giderek kötüleşirse, en kısa sürede profesyonel sağlık desteği almalısınız.

NOT: Hayvan ısırıklarından veya ezilmeden kaynaklanan yaraları, hasarlı tendonları, bağları veya kemikleri içeren herhangi bir şey veya iyice temizlenemeyecek kadar fazla kirlenmiş olan yaraları kapatmayın. Bunların hepsinin enfeksiyon riski oldukça yüksektir. Bunun yerine, bu tür yaraları nemli gazlı bezle sarın, kuru gazlı bezle örtün ve yaralıyı hızlıca bir sağlık birimine ulaştırın.

Bir doğa yürüyüşçüsünün bilmesi gereken en temel ilk yardım maddeleri makale serisinin diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
1-Küçük yaralar (kabarcıklar, sıyrıklar, yanıklar)
2-Büyük yaralar (Ağır kanamalar) (Dış kanama)
3-Kırıklar, Çıkıklar, Burkulmalar vb Kas Zedelenmeleri
4-Hayvan ve Böccek Isırmaları, Sokmaları (Arı, Kene, Akrep, Yılan vb)
5-Mide, Bağırsak Rahatsızlıkları (İshal, Kusma vb)
6-Diş Sorunları (Diş Ağrısı, Kırık Diş)
7-Çevresel tehditler (Kar Körlüğü, Hipotermi)
8-Etkinlik Tamam mı, Yoksa Devam mı?
9-İleri Seviye Rahatsızlıklar (Kalp Krizi, Şok, Omurga Yaralanmaları, Mantar Zehirlenmesi)
10-Pratik İlkyardım Fikirleri (Antasit, Boyun Ateli, Üçgen bandaj vb.)

Bu makalede yer alan bilgiler tamamen tavsiye niteliğinde olup kesinlikle profesyonel tıbbi yardım yerine geçmez. Basit veya ciddi her vaka mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.

destekleyici kaynaklar
buck tilton, pandül, ayşe tolga
 

En Temel İlk Yardım Maddeleri 1 - Küçük Yaralar
Tarih 2020-04-24 14:02:20

Temel İlk Yardımküçük yaralarsu toplamasıkabarcıksıyrıkyanıkdoğada temel ilk yardım
Yorumlar
Yorum Yok

Doğadakiler

Yazmış olduğunuz görüşleriniz, editörlerimiz tarafından incelendikten sonra en kısa sürede yayına alınacaktır.

Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 5 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 6 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 7 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 7 ay önce