Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

En Temel İlk Yardım Maddeleri 2 - Büyük Yaralar

Doğada Büyük Yaralar

En Temel İlk Yardım Maddeleri 2 - Büyük Yaralar
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol
İlk yardım müdahalesi

 

Bir Doğa Yürüyüşçüsünün Bilmesi Gereken En Temel İlk Yardım Maddeleri

2 - Büyük Yaralar, Ağır kanamalar (Dış kanama)

Doğada spor yapan her kişi asgari temel ilk yardım bilgilerine sahip olmalıdır. Bu bilgilere öncelikli olarak kendi sağlığınız ve güvenliğiniz için sahip olmalısınız. Ve sonrada eşinize, çocuğunuza veya çok yakın bir arkadaşınıza bir kaza anında yardımcı olabilmek için bilmelisiniz. Bilmiyorsanız, belkide onların, o en basit müdahaleyi yapamadığınız için ömür boyu bu kazanın olumsuz etkileriyle yaşamak zorunda kalmasına engel olamayabileceksiniz.

Bu makalede sizin, arkadaşınızın veya grubunuzdaki birinin doğada başınıza gelebilecek en basitten en ciddi vakaya kadar o anda elinizde bulunan imkanlarla neler yapabilirsiniz tavsiyeleri anlatılmıştır. Burada bahsedilenler tamamen bir tavsiye niteliğinde olup kesinlikle profesyonel tıbbi yardım yerine geçmeyecektir. Basit veya ciddi her vaka mutlaka tıbbi yardım alınarak sonuçlandırılmalıdır.

Vücutta oluşan yaralanmaların tedavisi önemli bir beceridir. Ancak bir doğa sporcusunun herşeyi bilmesinden ziyade gerçekten kendisi için önemli olan şeyleri bilmesi ve bunlarla ilgili malzemeleri bulundurması gereklidir. Bu yazı dizisinde her doğa yürüyüşçüsünün başına gelmesi muhtemel kaza, yaralanma vb ne karşı bilmesi gerekenler kolay anlaşılır ipuçları halinde sunulmuştur.

      Büyük yaralar

Kanaması olan kişiye hayati tehlike oluşmaması için yada mevcut hayati tehlikeden uzaklaştırmak için derhal ilkyardım uygulaması yapılmalıdır Bu bölümde basit bir sıyrılma veya delinmeden daha ağır bir yaralanma sebebiyle oluşan bir dış kanama söz konusu olduğunda yapılabilecek ilk yardım müdahalesinden bahsedilmiştir

İlk yardım müdahalesi

Kanama durana kadar yaranın olduğu bölgenin üzerine doğrudan basınç uygulanır. Kanama durmazsa ikinci bir bez ile basınç arttırılır. Sabit basınç uygulanabilmesi için bandaj ile sarılması işlemi de uygulanabilir.

Yarayı emici gazlı bezle sarın ve yaranın olduğu uzvu kalp seviyesinin üzerine yükseltin (şok pozisyonu). Gazlı bez çok fazla kan emdiğinde, üstüne ilave gazlı bez ekleyin ve yaraya baskı uygulamaya devam edin.

Kanama durduğunda, yarayı temiz su ile iyice temizleyin. Steril bir pede antibiyotik merhem sürün ve yarayı tamamen bant veya rulo gazlı bezle sabitleyin.

Kanamanın hızına ve şekline bakılarak ne tür bir damarın (atar damar, toplar damar, kılcal damar) kanamakta olduğunu tespit edilebilir ve vücutta aktığı bölgeye (iç, dış, doğal deliklerden), miktarına, kişinin fiziksel özelliklerine ve yaşına bakılarak da tıbbi yardımın aciliyeti değerlendirilebilir. Yetişkin bir insanın vücudunda yaklaşık olarak 5-6 litre kadar kan vardır ve bu kanın %20 sinin kaybedilmesi hayati tehlikenin kapılarını açar.

  • Atar damar kanamaları kalp atımları ile uyumlu olarak kesik kesik akar ve açık renklidir. Kan kaybı çok yüksek olabilir, kanama acilen durdurulmalıdır.
  • Toplardamar kanamaları koyu renkli ve sızıntı şeklindedir. Kan kaybı çok yüksek olmasa da kontrol altına alınmalıdır.
  • Kılcal damar kanaması küçük kabarcıklar şeklindedir. Kişiyi etkileyecek miktarda kan kaybı ön görülmese de kanayan uzuv önemlidir.

Ataradamar kanamalarında kan basınç ile fışkırır tarzda olur ve bu nedenle, kısa zamanda çok kan kaybedilir. Bu tür kanamalarda asıl yapılması gereken, kanayan yer üzerine veya kanayan yere yakın olan bir üst atardamar bölgesine baskı uygulanmasıdır. Vücutta bu amaç için belirlenmiş baskı noktaları şunlardır.

  1. Boyun : Boyun atardamarı (şah damarı) baskı yeri
  2. Köprücük kemiği üzeri : Kol atardamarı baskı yeri
  3. Koltukaltı : Kol atardamarı baskı yeri
  4. Kolun üst bölümü : Kol atardamarı baskı yeri
  5. Kasık : Bacak atardamarı baskı yeri
  6. Uyluk : Bacak atardamarı baskı yeri
      Enfeksiyon belirtisi gözlem

Tüm yaralar (yanıklar ve sıyrıklar dahil) enfeksiyon belirtileri açısından aşağıdaki maddeler kapsamında gözlenerek düzenli olarak kontrol edilmelidir;

1) Artan ağrı, ateş, kızarıklık ve şişlik,
2) Artan beyaz irin,
3) Yaranın çevresindeki cildin hemen altındaki kırmızı çizgilerin gözlenmesi,
4) Ateş.

Bu belirtiler ortaya çıkar ve giderek kötüleşirse, en kısa sürede profesyonel sağlık desteği almalısınız.

NOT: Hayvan ısırıklarından veya ezilmeden kaynaklanan yaraları, hasarlı tendonları, bağları veya kemikleri içeren herhangi bir şey veya iyice temizlenemeyecek kadar fazla kirlenmiş olan yaraları kapatmayın. Bunların hepsinin enfeksiyon riski oldukça yüksektir. Bunun yerine, bu tür yaraları nemli gazlı bezle sarın, kuru gazlı bezle örtün ve yaralıyı hızlıca bir sağlık birimine ulaştırın.

Bir doğa yürüyüşçüsünün bilmesi gereken en temel ilk yardım maddeleri makale serisinin diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
1-Küçük yaralar (kabarcıklar, sıyrıklar, yanıklar)
2-Büyük yaralar (Ağır kanamalar) (Dış kanama)
3-Kırıklar, Çıkıklar, Burkulmalar vb Kas Zedelenmeleri
4-Hayvan ve Böccek Isırmaları, Sokmaları (Arı, Kene, Akrep, Yılan vb)
5-Mide, Bağırsak Rahatsızlıkları (İshal, Kusma vb)
6-Diş Sorunları (Diş Ağrısı, Kırık Diş)
7-Çevresel tehditler (Kar Körlüğü, Hipotermi)
8-Etkinlik Tamam mı, Yoksa Devam mı?
9-İleri Seviye Rahatsızlıklar (Kalp Krizi, Şok, Omurga Yaralanmaları, Mantar Zehirlenmesi)
10-Pratik İlkyardım Fikirleri (Antasit, Boyun Ateli, Üçgen bandaj vb.)

Bu makalede yer alan bilgiler tamamen tavsiye niteliğinde olup kesinlikle profesyonel tıbbi yardım yerine geçmez. Basit veya ciddi her vaka mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.

destekleyici kaynaklar
buck tilton

En Temel İlk Yardım Maddeleri 2 - Büyük Yaralar
Tarih 2020-04-24 17:45:54

temel ilk yardımbüyük yaralarağır kanamalartoplardamar kanamasıatardamar kanamasıkılcaldamar kanamasıdoğada temel ilk yardım
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 4 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 4 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 4 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 5 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 5 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 6 ay önce