Rota Planlama Yayında. Hemen Deneyin

En Temel İlk Yardım Maddeleri 5 - Mide, Bağırsak Rahatsızlıkları

Doğada Mide, Bağırsak Rahatsızlıkları, İshal, Mide Bulantısı, Kusma, Elleri Yıkamanın Önemi

En Temel İlk Yardım Maddeleri 5 - Mide, Bağırsak Rahatsızlıkları
BÜNYAMİN ŞAHİN

BÜNYAMİN ŞAHİN 4 yıl önce yazdı

Tüm Yazıları Sende yazar ol

Bir Doğa Yürüyüşçüsünün Bilmesi Gereken En Temel İlk Yardım Maddeleri

5 - Mide, Bağırsak Rahatsızlıkları

Doğada spor yapan her kişi asgari temel ilk yardım bilgilerine sahip olmalıdır. Bu bilgilere öncelikli olarak kendi sağlığınız ve güvenliğiniz için sahip olmalısınız. Ve sonrada eşinize, çocuğunuza veya çok yakın bir arkadaşınıza bir kaza anında yardımcı olabilmek için bilmelisiniz. Bilmiyorsanız, belkide onların, o en basit müdahaleyi yapamadığınız için ömür boyu bu kazanın olumsuz etkileriyle yaşamak zorunda kalmasına engel olamayabileceksiniz.

Bu makalede sizin, arkadaşınızın veya grubunuzdaki birinin doğada başınıza gelebilecek en basitten en ciddi vakaya kadar o anda elinizde bulunan imkanlarla neler yapabilirsiniz tavsiyeleri anlatılmıştır. Burada bahsedilenler tamamen bir tavsiye niteliğinde olup kesinlikle profesyonel tıbbi yardım yerine geçmeyecektir. Basit veya ciddi her vaka mutlaka tıbbi yardım alınarak sonuçlandırılmalıdır.

Vücutta oluşan yaralanmaların tedavisi önemli bir beceridir. Ancak bir doğa sporcusunun herşeyi bilmesinden ziyade gerçekten kendisi için önemli olan şeyleri bilmesi ve bunlarla ilgili malzemeleri bulundurması gereklidir. Bu yazı dizisinde her doğa yürüyüşçüsünün başına gelmesi muhtemel kaza, yaralanma vb ne karşı bilmesi gerekenler kolay anlaşılır ipuçları halinde sunulmuştur.

      Mide , Bağırsak Rahatsızlıkları

Bu bölümde, evden uzakta olduğunuzda pekçok kişinin başına gelebilen, kötüleşen bir mide veya bağırsak rahatsızlıklarıyla nasıl baş edileceğini anlatıyoruz.

İshal (Diyare)

İshal belirtileri olarak; sık gelen, bol, sulu dışkı, mide krampları, karın ağrısı, ateş, dışkıda kan görülmesi, karın şişkinliği görülebilir.

Birçok ishal vakası tedavi olmadan birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Su içmek, kaybedilen sıvıyı kazanmak için doğru bir yoldur ancak, tuz ve sodyum potasyum gibi ihtiyacınız olan elektrolitleri içermez. Potasyum kazanmak için meyve suyu, sodyum için ise çorba içerek elektrolit seviyenizi dengeleyebilirsiniz.

Her durumda, sıvı kaybını önlemek için hastaya bol miktarda sıvı ve bir Lopermid antidiyareik (Imodium AD) tableti verilir. Daha şiddetli ishal vakaları için elektrolit tablet (NUUN, SİS, Electro-Vit vb) suda eritilip verilir.

Bağırsak hareketleri normale dönene kadar hastaya kolayca sindirilen yarı katı ve düşük lifli gıdaları verilir. (Tuzlu bisküvi, tost, yumurta, patates, pilav, yulaf ezmesi vb).

Bununla beraber, süt ürünleri, yağlı yiyecekler, lif miktarı yüksek yiyecekler veya çok baharatlı yiyeceklerden, kafein ve alkol tüketiminden kaçınılır.

İshal 24 saat içinde kontrol altına alınamazsa, kanlı bağırsak hareketleri, ateş ve ağrı varsa gün sonu beklenmeden tıbbi yardım alınır.

Mide Bulantısı, Kusma

Mide bulantısı ve kusma bir hastalık ya da sorunun belirtileridir. En çok görülenleri ise; mideyi üşütmek, enfeksiyonlar, diyabet (şeker hastalığı), karın içi organlarıyla ilgili hastalıklar, gıda zehirlenmesi, ilaçlar, gebelik, yeme bozuklukları, kafa travması, stres ve anksiyete gibi rahatsızlıklardır.

Hastaya içebileceği kadar sıvı verilir ve dinlendirilir. Ancak sorun 24 saatten fazla devam ederse tıbbi yardım alınır. Ayrıca mide bulantısı ve kusma, ateş, ağrı, ağızdan kan gelmesi ya da dışkıda kan izlerinin bulunması gibi durumlarla birlikte görülüyorsa zaman kaybetmeden tıbbi yardıma başvurulur.

      Elleri Yıkamanın Önemi

Bazı Seyahat Hekimliği raporları da göstermiştir ki; bir tuvalet molasından sonra ellerini "nadiren veya hiç" yıkamayan doğa yürüyüşçülerinin yüzde 61'inde, ovarak yıkayanların ise sadece yüzde 7'sinde ishal vakalarına rastlanmaktadır.

Elleri doğru yıkamak:

  • Ellerinizi yıkamak için su (sıcak su en iyisidir) ve birkaç damla sıvı sabun kullanın.
  • Ellerinizdeki sabunu ovarak köpürtün ve 30 saniye boyunca özellikle parmak uçlarınızı ve tırnaklarınızın altını ovun.
  • Ellerinizi durulayın ve bu amaç için ayrılmış bandana vb ile kurulayın.
      Enfeksiyon belirtisi gözlem

Tüm yaralar (yanıklar ve sıyrıklar dahil) enfeksiyon belirtileri açısından aşağıdaki maddeler kapsamında gözlenerek düzenli olarak kontrol edilmelidir;

1) Artan ağrı, ateş, kızarıklık ve şişlik,
2) Artan beyaz irin,
3) Yaranın çevresindeki cildin hemen altındaki kırmızı çizgilerin gözlenmesi,
4) Ateş.

Bu belirtiler ortaya çıkar ve giderek kötüleşirse, en kısa sürede profesyonel sağlık desteği almalısınız.

NOT: Hayvan ısırıklarından veya ezilmeden kaynaklanan yaraları, hasarlı tendonları, bağları veya kemikleri içeren herhangi bir şey veya iyice temizlenemeyecek kadar fazla kirlenmiş olan yaraları kapatmayın. Bunların hepsinin enfeksiyon riski oldukça yüksektir. Bunun yerine, bu tür yaraları nemli gazlı bezle sarın, kuru gazlı bezle örtün ve yaralıyı hızlıca bir sağlık birimine ulaştırın.

Bir doğa yürüyüşçüsünün bilmesi gereken en temel ilk yardım maddeleri makale serisinin diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.
1-Küçük yaralar (kabarcıklar, sıyrıklar, yanıklar)
2-Büyük yaralar (Ağır kanamalar) (Dış kanama)
3-Kırıklar, Çıkıklar, Burkulmalar vb Kas Zedelenmeleri
4-Hayvan ve Böccek Isırmaları, Sokmaları (Arı, Kene, Akrep, Yılan vb)
5-Mide, Bağırsak Rahatsızlıkları (İshal, Kusma vb)
6-Diş Sorunları (Diş Ağrısı, Kırık Diş)
7-Çevresel tehditler (Kar Körlüğü, Hipotermi)
8-Etkinlik Tamam mı, Yoksa Devam mı?
9-İleri Seviye Rahatsızlıklar (Kalp Krizi, Şok, Omurga Yaralanmaları, Mantar Zehirlenmesi)
10-Pratik İlkyardım Fikirleri (Antasit, Boyun Ateli, Üçgen bandaj vb.)

Bu makalede yer alan bilgiler tamamen tavsiye niteliğinde olup kesinlikle profesyonel tıbbi yardım yerine geçmez. Basit veya ciddi her vaka mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.

destekleyici kaynaklar
buck tilton
 

En Temel İlk Yardım Maddeleri 5 - Mide, Bağırsak Rahatsızlıkları
Tarih 2020-05-07 17:39:39

doğa ishaldoğa kusmadoğa mide rahatsızlıklarıdoğa bağırsak rahatsızlıklarıdoğa mide bulantısıelleri yıkamanın önemi
Yorumlar
Yorum Yok
Son Eklenenler
Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Köye Taşındım Geçinebilir miyim? Kemer Sıkma Yöntemleri!

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

Hayat kurtaran seyahat siteleri

Murat SARI 5 ay önce

Deniz Can SÖNMEZOĞLU

Taş Fırın Nasıl Yapılır?- Kendin Yap DIY

Deniz Can SÖNMEZOĞLU 5 ay önce

Murat SARI

24 SAAT HAVUZUN DİBİNDE ÇADIR KAMPI

Murat SARI 6 ay önce

Murat SARI

Kamp Malzemeleri Almak İçin İhtiyaç Kredisi Çekilir mi?

Murat SARI 6 ay önce

İbrahim DEVECİ

Kamp Tatili Zamanı: Hayatınızı Kolaylaştıracak Teknolojik Kamp Ürünleri

İbrahim DEVECİ 7 ay önce

İbrahim DEVECİ

Doğanın Kucağında Bisiklet: Temel İpuçları ve Rehber

İbrahim DEVECİ 7 ay önce